E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27499
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
2
1
2

Regresa prasība pret velosipēdistu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2022
Vitālijs

Vai apdrošinātājs var vērst regresa prasību pret velosipēdistu, kurš ir vainīgs ceļu satiksmes negadījumā, ja autovadītājam ir KASKO apdrošināšana?

A
atbild:
17. oktobrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma (turpmāk – Likums) 41. panta pirmo daļu apdrošinātājs ir tiesīgs iesniegt regresa prasību pret:

  • transportlīdzekļa vadītāju, kurš ceļu satiksmes negadījumā nodarījis zaudējumus trešajai personai;
  • transportlīdzekļa tiesīgo lietotāju, kurš nav bijis ceļu satiksmes negadījumā iesaistītā transportlīdzekļa vadītājs;
  • ceļa īpašnieku (pārvaldītāju), ja apdrošinātājs tā vietā ir atlīdzinājis ceļu satiksmes negadījumā nodarītos zaudējumus;
  • personu, kura zaudējumu nodarījusi ar ļaunu nolūku;
  • tirdzniecības uzņēmumu (komersantu), ja tas nav ievērojis kārtību, kādā tirdzniecībai paredzētie transportlīdzekļi piedalās ceļu satiksmē;
  • personu, kura transportlīdzekli ieguvusi, izdarot noziedzīgu nodarījumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, apdrošinātāji nereti vēršas ar regresa prasību pret velosipēdistu, kurš ceļu satiksmes negadījumā ir vainīgā persona.

Apdrošināšanas kompānija regresa kārtībā parasti piedzen zaudējumus no personas, kura izraisījusi ceļu satiksmes negadījumu un nodarījusi zaudējumus.

Likuma 18. pants paredz zaudējumus saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu, proti, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, apdrošinātājs, kurš apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda, saskaņā ar apdrošinātāja atbildības limitu atlīdzina šajā likumā noteiktajā kārtībā novērtētos zaudējumus, kas ceļu satiksmes negadījumā nodarīti trešajai personai.

Ņemot vērā, ka parasti velosipēdistam nav obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA), gadījumā, ja ceļu satiksmes negadījumā cietušā transportlīdzekļa vadītājs pieprasa atlīdzību, to izmaksā no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas Garantijas fonda līdzekļiem. To administrē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB). Taču izmaksāto summu regresa kārtībā piedzen no satiksmes dalībnieka, kurš radījis zaudējumus.

Ja velosipēdists, kurš izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, nepiekrīt regresa kārtībai un nevēlas atlīdzināt nodarīto zaudējumu, strīds risināms civiltiesiskajā kārtībā, vēršoties tiesā. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas