E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27360
Lasīšanai: 4 minūtes
16
16

Par izmaksām, slēdzot dāvinājuma līgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
Sandra Stabinge

Tēvam ir meita un dēls. Viņam pieder īpašums Jūrmalā – privātmāja 200 m2 ar zemi 600 m2 un zeme Saldus novadā. 2000. gadā meita šajā mājā veica kapitālo remontu, to pārbūvējot no vasarnīcas par ziemas māju, ieguldot savus līdzekļus un paņemot kredītu bankā. 2007. gadā meita pārcēlās dzīvot pie vīra vecākiem, un uz māju pārcēlās dzīvot dēls ar ģimeni. Pēc šķiršanās no vīra meita nav atgriezusies mājā Jūrmalā, bet dažādās vietās īrē dzīvokļus. Dēls ir privatizējis dzīvokli Purvciemā, kurā ģimene dzīvoja padomju gados un kur ir izauguši abi bērni. Tēvs ir izlēmis sadalīt īpašumus, lai starp bērniem nebūtu strīdu. Tēvs iecerējis dēlam uzdāvināt īpašumu Jūrmalā. Meita kā pusi no īpašuma kompensācijā saņemtu brālim piederošo dzīvokli Rīgā, Purvciemā (zemi Saldū tēvs atstāj savā īpašumā). Vai dāvinājums būtu piemērotākais īpašnieku maiņas formēšanas veids? Tēvs dāvina dēlam īpašumu Jūrmalā, un dēls dāvina māsai viņam piederošos īpašumus, kurus māsa var pārdot, lai iegādātos savai ģimenei nekustamo īpašumu. Vai šis būtu racionālākais īpašumu sakārtošanas veids valsts nodevu un notariālo pakalpojumu izdevumu aspektā?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022

Dāvinājums kā tiesisks darījums ir “izdevīgs”, jo ar dāvinājumu dāvinātājs bez atlīdzības saņem kādu mantisku vērtību. Savukārt pirkuma gadījumā ir pienākums maksāt arī pirkuma maksu, uztura līguma gadījumā ir pienākums sniegt uzturu u. tml.

Tomēr arī attiecībā uz dāvinājumu pastāv zināmas īpatnības, kas būtu jāņem vērā, slēdzot dāvinājuma līgumu, piemēram, iespēja atsaukt dāvinājumu rupjas nepateicības dēļ, citu neatraidāmo mantinieku tiesības.

Vairāk par to, kas jāzina, slēdzot dāvinājuma līgumu, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Izmaksas par notāra pakalpojumiem būs atkarīgas no tā, kādi notāra pakalpojumi jums būs nepieciešami, piemēram, tikai nostiprinājuma lūguma sagatavošana, parakstu apliecināšana, vai arī lūgsiet notāram izstrādāt līguma projektu sagatavošanu vai attiecīgo līgumu slēgsiet kā notariālu aktu utt.

Zvērināta notāra atlīdzība par līguma sagatavošanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiek aprēķināta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Dāvinājuma līgumā var norādīt nekustamā īpašuma vērtību, lai zemesgrāmatā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja dāvinājuma līgumā vērtība netiek norādīta, zemesgrāmatā valsts nodevu rēķina, ņemot vērā īpašuma kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. un 6. punktu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu dāvinājuma gadījumā nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Šeit ir pieejams nodevu kalkulators, kur informatīvi var aprēķināt nodevas apmēru.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas