E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27262
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Karstā ūdens cirkulācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2022
Juris

Labdien! Vēlos lūgt skaidrojumu, vai uzņēmums AS “Civinity Mājas” man adresētajā rēķinā ir pamatoti iekļāvis pozīciju “Cirkulācija”, kurā aprēķinātas izmaksas nevis uz vienu dzīvokli no 64 mājā esošajiem dzīvokļiem, bet, izdalot visas cirkulācijas pakalpojuma izmaksas uz tiem dzīvokļiem (kopumā 10), kuriem attiecīgajā periodā nav veikta karstā ūdens skaitītāju verifikācija. Cik man zināms, karstā ūdens apgādes sistēma ir daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma daļa, un cirkulācija uzskatāma par daļu no mājas ekspluatācijas (kopīpašuma uzturēšanas) nodrošināšanas, un izmaksas tiek segtas proporcionāli dzīvokļu skaitam. Lai dzīvokļi visu laiku saņemtu karsto ūdeni, apgādes sistēmā ir jānodrošina nepārtraukta cirkulācija. Pat ja neviens dzīvokļu īpašnieks nebūtu patērējis karsto ūdeni, cirkulācija tiktu nodrošināta un veidotos izmaksas par šo pakalpojumu. Turklāt siltuma patēriņu cirkulācijai dzīvokļa īpašnieks apmaksā arī tad, ja konkrētais dzīvoklis ir atslēgts no centralizētās karstā ūdens sistēmas vai ja dzīvoklis norēķina periodā nav apdzīvots un karstais ūdens tajā netiek patērēts, jo, kā jau iepriekš minēts, šis pakalpojums ir saistīts ar visas mājas ekspluatāciju. Vai ir atļauts piestādīt rēķinu arī par citiem dzīvokļiem nepieciešamo ūdens cirkulācijas pakalpojumu tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri nav veikuši skaitītāju verifikāciju? Vai būtu korekti likt man apmaksāt arī visas mājas ūdens cirkulācijas izmaksas, ja es būtu vienīgais dzīvokļa īpašnieks, kuram nav verificēts skaitītājs, t. i., 1336,40 eiro + PVN 12% mēnesī? Es apzinos, ka varētu rasties neprecizitātes starp iesniegtajiem ūdens skaitītāju rādījumiem un mājas ūdens skaitītāju un tad tās būtu jāapmaksā tiem iedzīvotājiem, kuriem nav verificēti skaitītāji. Vai tādu pašu aprēķina metodi drīkst piemērot karstā ūdens cirkulācijas pakalpojuma nodrošināšanai? Tā kā manā līgumā ar AS “Civinity Mājas” nav iekļauts neviens punkts vai pielikums par šādu aprēķina metodi, rodas jautājums, vai apsaimniekotājam ir jāinformē dzīvokļa īpašnieks par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumiem, kas apstiprinātu iepriekš minēto cirkulācijas pakalpojuma nodrošināšanas izmaksu aprēķināšanas un apmaksas metodes leģitimitāti, ja šāds lēmums ir pieņemts, pirms esmu kļuvis par dzīvokļa īpašnieku?

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Iesniegumā ļoti pareizi un loģiski ir aprakstīti karstā ūdens cirkulācijas procesā notiekošie siltumenerģijas patēriņi, kas ietekmē karstā ūdens cirkulācijas izmaksas. Piekrītu, ka parasti daudzdzīvokļu namos cirkulācijas izmaksas tiek sadalītas starp visiem dzīvokļiem, kuros tiek nodrošināts karstā ūdens pievads, tomēr, vai rēķins šajā gadījumā ir pamatoti izrakstīts, var lemt tikai iesaistītās puses vai konflikta gadījumā – tiesa.

Dzīvokļu īpašniekam ir tiesības iepazīties ar visiem dzīvokļu īpašnieku lēmumiem, tai skaitā iepriekš pieņemtajiem. Pārvaldniekam ir jāsniedz dzīvokļu īpašniekam šāda iespēja, taču interese ir jāizrāda pašam dzīvokļa īpašniekam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas