E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27139
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā piedzīt naudu no parādniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2022
Elata

Labdien. Daudzdzīvokļu māja. Ir nodibināta biedrība, un sapulcē pieņemts lēmums par ikmēneša biedru iemaksām mājas kopīpašuma saimnieciskajai uzturēšanai. Vai ir iespēja piedzīt naudu no parādniekiem? Ja jā, tad kā to izdarīt? Vai tā ir taisnība, ka šādas biedrības biedram ir jāparakstās par to, ka viņš ir parādā?

A
atbild:
24. augustā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 2. un 3. punktu un 13. pantu dzīvokļu īpašniekiem ir pienākums norēķināties par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumiem, saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, par apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu u.c.).

Lai cīnītos ar daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, kuri nemaksā savus rēķinus, pārvaldniekam ir tiesības parādu piedziņu veikt ārpustiesas kārtībā, piemēram, sūtot brīdinājuma vēstules, nododot parādu piedziņu parādu piedziņas kompānijām vai vēršoties ar prasību par parādu piedziņu tiesā.

Par to, ka dzīvokļa īpašnieks, kas ir arī biedrības biedrs, ir parādā par saņemtajiem pakalpojumiem, apliecina nenomaksātie rēķini.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas