E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26972
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja īpašumam ir pārdošanas aizliegums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2022
Natalja

Labdien! Uz mana vārda ir noformēts dzīvoklis, vēlējos to pārdot, taču izrādās, ka man ir pārdošanas un īres aizliegums. Dzīvokli nopirka mana māte (nauda bija saņemta no apdrošināšanas, kad nomira mans tēvs). Vai ir kāda iespēja aizliegumu noņemt? Māte negrib, lai es pārdotu savu dzīvokli. Es par to maksāju, bet atklājas, ka tas nav mans. Mātei ir savs dzīvoklis, taču es atsakos no tā, līdz būs brīdis saņemt mantojumu pēc tēva nāves. Ja nevaru dzīvokli pārdot, tad nav jēgas par to maksāt. Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2022

Jautājumā nav minēts, uz kāda pamata jums tika reģistrētas īpašuma tiesības uz konkrēto nekustamo īpašumu (piemēram, dāvinājuma līgums, pirkuma līgums), bet pieņemu, ka attiecīgie ierobežojumi ir noteikti līgumā, ar kuru īpašumā ieguvāt dzīvokli. Līdz ar to vispirms jums jāiepazīstas ar konkrētā līguma tekstu, lai saprastu, kādi ierobežojumi ir noteikti un vai tos ir iespējams atcelt. Piemēram, ja īpašumu ieguvāt ar dāvinājuma līgumu, kas satur uzlikumus (minētos aizliegumus, skat. Civillikuma 1928. un turpmākos pantus), tad, visticamāk, jums ir nepieciešams vispirms saņemt rakstveida piekrišanu no dāvinātāja (mātes), lai pārdotu īpašumu, vai arī vienoties par aizliegumu atcelšanu.

Vēršu uzmanību, ka Civillikuma 1587. pants nosaka, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī, ja otrai pusei tiek atlīdzināti zaudējumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas