E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26919
Lasīšanai: 3 minūtes

Augstskola ir tiesīga noteikt minimālo studējošo skaitu programmas īstenošanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Marija Piskunova

Labdien. Man ir šāds jautājums: vai ir likumiski, ka valsts universitāte uzsāk uzņemšanu vienā no programmām, students kārto iestājpārbaudījumus, saņem portālā Latvija.lv pozitīvu atbildi, apstiprina savu piekrišanu studēt izvēlētajā programmā, bet universitāte neslēdz ar studentu studiju līgumu, jo viņš ir vienīgais šajā programmā? Būšu ļoti pateicīga par atbildi!

A
atbild:
25. augustā, 2022
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ņemot vērā, ka ikviena augstskola ir atbildīga par racionālu līdzekļu izmantošanu, tā ir tiesīga autonomi noteikt gan studiju vietu, gan minimālo studējošo skaitu studiju programmas īstenošanas uzsākšanai un tās turpmākajai īstenošanas nodrošināšanai. Vienlaikus augstskolai ne vien būtu savlaicīgi par to jāinformē reflektanti, bet arī jāpiedāvā iespējamie risinājumi, ja studējošo skaits ir nepietiekams. Arī reflektantam, piesakoties studijām, no savas puses būtu jāinteresējas par izvēlētajā studiju programmā noteikto minimālo studējošo skaitu tās īstenošanas uzsākšanai.

Piemēram, Latvijas Universitātes Uzņemšanas noteikumu 9.8. apakšpunktā noteikts: “Lai nodrošinātu uzņemšanas procesu LU, pirms tā sākšanas ar LU rīkojumu papildus šiem noteikumiem tiek noteikts studiju vietu skaits uzņemšanai.” Savukārt 36. punktā noteikts: “Ja pēc konkursa rezultātu apkopošanas pretendentu skaits studiju programmā vai studiju apakšprogrammā ir mazāks nekā LU noteiktais minimālais studiju vietu skaits, Uzņemšanas komisija var pieņemt lēmumu neapstiprināt konkursa rezultātus un atteikt reģistrāciju studiju programmā vai studiju apakšprogrammā un piedāvāt reflektantiem reģistrēt viņu pieteikumu citā studiju programmas formā vai alternatīvajās studiju programmās, vai apakšprogrammās pēc reflektanta izvēles. Ja reflektants nevēlas pretendēt uz studiju vietu citā studiju programmā vai apakšprogrammā, tad viņam tiek atgriezta reģistrācijas maksa.”, bet 43. punktā – “Ja studiju programmā reģistrējušos pretendentu skaits ir mazāks nekā LU noteiktais minimālais studiju vietu skaits, prorektori var izsludināt uzņemšanas turpināšanu studiju programmā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas