E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26694
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Vai drīkst uzglabāt dezaktivētu ieroci

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2022
Dmitrijs

Добрый день! Не могу найти информацию по поводу охолощеного оружия. Разрешено ли в Латвии хранение данного типа оружия ? К какой категории оно относится ? Могут ли АК-47 (не боевой) пересылать почтой ? При изделии имеется паспорт подтверждающий его деактивацию.

Labdien! Nevaru atrast informāciju par dezaktivētiem ieročiem. Vai Latvijā ir atļauts uzglabāt šāda veida ieročus? Kādā kategorijā tie ietilpst? Vai AK-47 ierocis drīkst sūtīt pa pastu? Tam klāt ir apliecinājums par dezaktivāciju.

A
atbild:
05. augustā, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Valsts policijas pārstāve Līna Bagdone Ieroču aprites likuma 14. panta 3. daļas 5. punkts noteic, ka fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt un pārvadāt dezaktivētus šaujamieročus, kas atbilst regulas 2015/2403 prasībām, pēc Valsts policijas izziņas saņemšanas glabāt, nēsāt un pārvadāt dezaktivētus šaujamieročus, kā arī pēc Valsts policijas izziņas vai apliecinājuma saņemšanas iegādāties, glabāt un pārvadāt dezaktivētus lielas enerģijas pneimatiskos ieročus. No minētā izriet, ka jebkurai personai tas ir atļauts. Galvenais kritērijs ir vecums.

Likuma 59. panta 1. daļa paredz, ka personām ir tiesības iegādāties un realizēt dezaktivētus lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, ja ir Valsts policijas izziņa vai apliecinājums, ka šāds ierocis ir dezaktivēts.

Savukārt 2. daļa paredz, ka personām ir tiesības realizēt, pārvadāt vai pārsūtīt uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm un trešajām valstīm dezaktivētus lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, ja ir Valsts policijas izziņa vai apliecinājums, ka šāds ierocis ir dezaktivēts, un ja attiecīgajā valstī nav noteikta cita kārtība.

3. daļa noteic, ka personām ir tiesības Latvijā iegādāties un realizēt tikai Valsts policijā reģistrētus dezaktivētus šaujamieročus, ja ir Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts kompetentās iestādes apliecinājums, ka šaujamierocis dezaktivēts saskaņā ar regulu 2015/2403. Piecu darba dienu laikā attiecīgo šaujamieroci pārreģistrē Valsts policijā.

4. daļa paredz, ka personām, kuras vēlas iegādāties Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī saskaņā ar regulu 2015/2403dezaktivētus šaujamieročus, ir nepieciešams Valsts policijā saņemt iepriekšējās piekrišanas dokumentu šaujamieroču un munīcijas pārvadāšanai vai pārsūtīšanai, kā arī attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts kompetentajā iestādē — pārvadāšanas vai pārsūtīšanas atļauju, ja attiecīgajā valstī nav noteikta cita kārtība, un piecu darbdienu laikā pēc minētā ieroča ievešanas Latvijā pārreģistrēt to Valsts policijā.

Likuma 60. pants noteic, ka personām ir tiesības Latvijā:

1) glabāt un pārvadāt dezaktivētu lielas enerģijas pneimatisko ieroci, ja ir Valsts policijas izziņa vai apliecinājums, ka šāds ierocis dezaktivēts;

2) glabāt un pārvadāt šaujamieročus, kas dezaktivēti līdz 2016. gada 8. aprīlim, ja ir Valsts policijas izziņa par attiecīgā šaujamieroča dezaktivēšanu;

3) nēsāt īsstobra šaujamieročus, kas dezaktivēti līdz 2016. gada 8. aprīlim, ja ir Valsts policijas izziņa par attiecīgā šaujamieroča dezaktivēšanu;

4) glabāt un pārvadāt dezaktivētus šaujamieročus, kas reģistrēti Valsts policijā, ja ir Valsts policijas apliecinājums vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts kompetentās iestādes apliecinājums, ka šaujamierocis dezaktivēts saskaņā ar regulu 2015/2403;

5) nēsāt dezaktivētus īsstobra šaujamieročus, kas reģistrēti Valsts policijā, ja ir Valsts policijas apliecinājums vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts kompetentās iestādes apliecinājums, ka šaujamierocis dezaktivēts saskaņā ar regulu 2015/2403.

MK noteikumi Nr. 157 (no 16.04.2019.)

MK noteikumu Nr. 210 no 21.05.2019. 131. punkts nosaka: lai pārreģistrētu dezaktivēto šaujamieroci, persona, kas to vēlas iegādāties, kopā ar personu, kas realizē dezaktivēto šaujamieroci, vēršas Valsts policijā.

  1. Valsts policija dezaktivēto šaujamieroci pārreģistrē, izdarot ierakstu Ieroču reģistrā to personu klātbūtnē, kuras ieroci iegādājas un realizē.
  2. Pirms dezaktivētā šaujamieroča pārreģistrācijas persona, kas realizē dezaktivēto šaujamieroci, uzrāda Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts kompetentās iestādes apliecinājumu, ka šaujamierocis ir dezaktivēts saskaņā ar regulu 2015/2403.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas