E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2650
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Tirgošanās ar uzturlīdzekļiem ir prettiesiska

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2013
Rita Zeltiņa

Labdien! Radiniecei ir divi nepilngadīgi bērni no iepriekšējām attiecībām, no uzturlīdzekļu fonda maksā. Noslēgta gan laulība, gan dzimuši vēl divi bērniņi, un tagad vēlas ar visiem bērniem braukt pie vīra uz Angliju, bet nav izpratnes - vai vajag atļauju no pirmo divu bērnu tēva izbraukšanai? Viņš uzstāj, lai atsakās no uzturlīdzekļiem, tad dos savu atļauju. Griezās bāriņtiesā, bet arī tur ieteica atteikties miera labad no uzturlīdzekļiem. Paldies, ja paskaidrosiet, jo Jūsu skaidrojumi daudziem palīdzējuši risināt kādu jautājumu.

A
atbild:
26. jūlijā, 2013
Solvita Cīrule
juriste

Lai māte kopā ar bērniem varētu izbraukt no valsts, ir nepieciešama notariāli apliecināta tēva atļauja. Tādu ir iespējams saņemt pie notāra vai attiecīgās pašvaldības bāriņtiesā.

Tirgošanās ar uzturlīdzekļiem, ko izsaka bērnu tēvs un pēc jautājumā norādītā izklāsta atbalsta bāriņtiesa, ir prettiesiska.

Neviens saprātīgs notārs pēc būtības prettiesisku vienošanos neapliecinās.

Civillikuma 179.pants nosaka: "Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas