E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2616
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Kopmantas sadales iespējas, šķirot laulību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2013
Olita Strazde

Esmu otrās grupas invalīde. Man aizbildniecībā ir nepilngadīgs pusaudzis. Vēlos šķirt laulību. Mans jautājums, kā dalāma manta pie laulības šķiršanas? Kādas valsts nodevas man jāmaksā? Kopdzīves laikā ir iegādāta māja uz vīra vārda. 1997.gadā starp laulātiem ir noslēgts dāvinājuma līgums, kas reģistrēts Zemesgrāmatā (dāvinājuma fakts par labu sievai. Dāvinājums bez apgrūtinājuma). Kā dalāma zeme (zeme ir kopīpašums 3,8h), uz kuras atrodas minētais dāvinātais īpašums, ja ņem vērā, ka vīrs ir pierakstīts minētā īpašumā? Vai pie laulības šķiršanas jāprasa dalīt arī minētais īpašums, māja vai tikai zeme?

A
atbild:
17. jūlijā, 2013
Solvita Cīrule
juriste, ģimenes tiesību speciāliste

Lai precīzi atbildētu uz jautājumu, jāzina, vai starp laulātajiem vispār pastāv strīds par kopmantas sadali. Atcerieties, ka puses par visu var vienoties arī labprātīgā ceļā, tādējādi aiztaupot gan laiku, gan naudu, gan emocijas. Visas kopmantas sadale ir laulāto ziņā. Dzīvesvietas deklarācija konkrētā adresē nav šķērslis vai iemesls privilēģijām.

Noteikti izdevīgāk un ātrāk būs laulību izšķirt un kopmantu sadalīt bezstrīdus ceļā, darot to pie notāra.

Bezstrīdus kārtībā laulību var šķirt arī tiesā, taču tas būs ilgāk un salīdzinoši nedaudz dārgāk.
Ja bezstrīdus mantas sadales kārtība nav iespējama, tad laulību iespējams šķirt tikai tiesā un strīdu par mantu pēc pušu lūguma izšķirs tiesa.

Par valsts nodevām:

  • par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā tiesā – 100 latu (Civilprocesa likuma 34.panta pirmās daļas 2.punkts);
  • par kopmantas sadali - vispirms jāsaprot, kāda būs prasības summa. No tās tiek aprēķināts maksājamās valsts nodevas apmērs. Saskaņā ar CPL 35.panta pirmās daļas 9.punktu summa prasībās par tiesībām uz nekustamo īpašumu  ir nekustamā īpašuma vērtība, kas ir ne mazāka par īpašuma kadastrālo vērtību (CPL 34.panta pirmās daļas 1.punkts, 35.panta pirmās daļas 9.punkts).  

Jāatzīst, ka laulāto kopmantas sadale ir pietiekami komplicēts pasākums, tādēļ ir ieteicama jurista konsultācija.

Pati par sevi 2.invaliditātes grupa nedod nekādas atlaides saistībā ar valsts nodevu nomaksu. Taču pastāv iespēja izmantot CPL 43.panta ceturtās daļas nosacījumus: tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvo to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atliek valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadala to termiņos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas