E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26078
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ārstniecības iestādes darbiniekiem ir saglabāta prasība būt vakcinētiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2022
Алла

Не вакцинирована. После отпуска сказано, что отстранена от работы в больнице на три месяца без денежных средств. Больница Гайльэерс. Насколько это справедливо как к гражданке Латвии и работнику проработавшему уже тут 12 лет? Состою в профсоюзе тоже. Заранее вам благодарна за ответ.

Neesmu vakcinēta. Pēc atvaļinājuma man tika pateikts, ka uz trīs mēnešiem esmu atstādināta no darba slimnīcā (bez darba samaksas). Strādāju Gaiļezerā. Cik tas ir taisnīgi pret mani kā Latvijas pilsoni un darbinieci, kas šajā slimnīcā nostrādājusi 12 gadus? Esmu arī arodbiedrības biedre. Jau iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neraugoties uz to, ka no 1. aprīļa ir atceltā izsludinātā ārkārtējā situācija un darba pienākumus klātienē var veikt arī pret Covid-19 nevakcinētas personas, atsevišķu nozaru darbiniekiem (ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās), kuriem ir tiešs kontakts ar klientiem, ir saglabāta prasība būt vakcinētiem pret Covid-19. Tādējādi, ja esat ārstniecības iestādes darbiniece, uz jums ir attiecināma prasība būt vakcinētai.

Jūsu darba devējs rīkojas tiesiski un ievēro Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 7.3 pantu:

Darba devējs nosaka darbinieku amatus vai kategorijas, uz kurām attiecas normatīvo aktu prasības un nosacījumi par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību, un informē par to darbiniekus. Darbiniekiem ir pienākums informēt darba devēju par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esību un uzrādīt minēto sertifikātu darba devējam tā noteiktajā kārtībā.

Ja darbinieks nav ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu pildīšanai, tas ir pietiekams pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona neatbilst veicamajam darbam.

Ja darba devējam normatīvajos aktos paredzēto prasību vai citu objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams pārcelt darbinieku citā piemērotā darbā vai nodrošināt viņa darba pienākumu veikšanu attālināti, darba devējam ir tiesības līdz brīdim, kad darbinieks iegūst vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, atstādināt viņu no darba vai noteikt dīkstāvi darbinieka vainas dēļ, par atstādināšanas vai dīkstāves laiku viņam neizmaksājot darba samaksu. Darba devējam, izņemot darba devēju valsts pārvaldē, ir tiesības par atstādināšanas laiku saglabāt darba samaksu. Aizliegts atstādināt darbinieku no darba uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem.

Ja pēc maksimālā atstādināšanas laika vai dīkstāves darbinieka vainas dēļ, kura ilgst vairāk par trim mēnešiem, darbinieks bez attaisnojoša objektīva iemesla nav ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam ir tiesības nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar viņu, izmaksājot atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas (mēnešalgas) apmērā, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, – viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas