E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26066
Lasīšanai: 3 minūtes

Saziņa ar tiesu izpildītāju ļaus noskaidrot visas neskaidrības piedziņas lietā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2022
Kristaps

Labdien! No manis tiek piedzīts parāds ar tiesu izpildītāja starpniecību, un man apgādībā ir divas personas. Šobrīd ir noteikts, ka no algas tiek atvilkts 30%, un maksājuma kartei noteikts limits 500 eiro. Vidēji no algas tiek atskaitīti 300 eiro, un katru mēnesi vēl pāri 200 eiro no konta novelk, jo konta atlikums ir virs 500 eiro. Darba alga neto ir 1100 eiro. Vēlos noskaidrot, vai šī 500 eiro summa ir pamatota un vai man nepienākas lielāka summa saistībā ar to, ka apgādībā ir divi bērni.

A
atbild:
06. maijā, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Civilprocesa likuma 594. panta 21. daļa paredz: ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan uz noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudu minimālās mēnešalgas apmērā, kā arī papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Veicot ieturējumu no bankas konta, ja vien lietvedībā nav reģistrēta uzturlīdzekļu piedziņas lieta, tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēnešalgas apmērā, kas šobrīd ir 500 eiro, kā arī papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļi 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. Ja kontā ienāk kāda summa, uz kuru nedrīkst vērst piedziņu, tad tiek saglabāta arī šī summa (skat. Civilprocesa likuma 596. pantu).

Veicot ieturējumus no darba algas, tiesu izpildītājs rīkojumā norāda, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu naudas līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas (Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 3. punkts).

Tiesu izpildītājam nav iespējas pārbaudīt, vai ieturējums no darba samaksas ir veikts korekti, atbilstoši rīkojumā norādītajiem priekšnosacījumiem, tāpēc, ja parādniekam rodas šaubas par veikto ieturējumu korektumu, ir jāsazinās ar savu darba devēju un jāpārliecinās par to, vai viss izdarīts atbilstoši rīkojumā norādītajām prasībām.

Ja jums rodas šaubas vai neskaidrības par izpildu lietā veiktajiem ieturējumiem, aicinām sazināties ar savu tiesu izpildītāju, lai noskaidrotu visus jautājumus par savu izpildu lietu. Ir ļoti svarīgi komunicēt ar tiesu izpildītāju, lai varētu atrast samērīgāko un efektīvāko nolēmuma izpildes kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas