E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25833
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Valsts kompensācija cietušajam kriminālprocesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2022
Kristine

Labdien! Krimināltiesa ir piespriedusi samaksāt par morālo un fizisko kaitējumu nepilngadīgajam personām. Pats parādnieks neko nemaksā, neliekas ne zinis. Vai ir iespēja kaut kā citādi pieprasīt un saņemt kompensāciju? Paldies.

A
atbild:
14. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likuma 97.1 pants paredz cietušā pamattiesības kriminālprocesā. Atbilstoši KPL 97.1 panta pirmās daļas 1. punktam cietušajam ir tiesības saņemt informāciju par kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumiem un šajā likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju.

Ja persona ir atzīta par cietušo, ņemot vērā tai radīto morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantiskā zaudējuma apmēru, personai ir tiesības pieteikt šā kaitējuma apmēru un izmantot tiesības morālā un materiālā zaudējuma kompensācijas gūšanai. Personai ir jāinformē izmeklēšanas iestādes darbinieks, ja nepieciešams, lai izskaidro kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumus un kārtību.

Informāciju par to, kādos gadījumos un kādā kārtībā ir tiesības saņemt valsts kompensāciju, varat saņemt Juridiskās palīdzības administrācijā.                                                                                   

Vienlaikus valsts kompensācijas izmaksāšana neierobežo cietušā tiesības pieprasīt papildu kompensāciju, to piesakot kriminālprocesā (līdz iztiesāšanas uzsākšanai) vai arī civilprocesuālā kārtībā.

Vairāk informācijas par valsts kompensācijas cietušajiem var meklēt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas