E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25590
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai uz 2. pensiju līmeņa uzkrājumu var vērst piedziņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2022
Dzidra

Labdien! Vai tiesu izpildītājs var veikt ieturējumu no 2. pensiju līmeņu uzkrājuma? Ja man uzkrājums būs 10 000 eiro un es, aizejot pensijā, vēlēšos to izņemt, vai VSAA man veiks ieturējumu, atstājot tikai 500 eiro? Un 9500 eiro aizskaitot tiesu izpildītājam?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa paredz, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.

Tātad, ja tiesu izpildītāja lietvedībā ir aktīva izpildu lieta un ja ir piemērots piespiedu izpildes līdzeklis par piedziņas vēršanu uz citiem parādnieka ienākumiem ārpus darba samaksas, tad jāņem vērā, ka pensija nebūs izņēmuma summa (summas, uz kurām nedrīkst vērst piedziņu, – Civilprocesa likuma 596. pants), uz kuru attieksies izslēdzoši nosacījumi.

Papildus tam jāņem vērā, ka 2. pensiju līmeņa uzkrājums ir daļa no uzkrājošās pensiju shēmas, kas nodrošina pensijas izmaksas iespējas, sasniedzot pensijas vecumu, taču šis līmenis neparedz uzkrātās summas izmaksu pilnā apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas