E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25511
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Par pašvaldības pabalstu bijušajam domes priekšsēdētājam, kurš saņem pensiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2022
Māris

Saskaņā ar Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 15.1 pantu bijušajam domes priekšsēdētājam ir tiesības uz ikmēneša pabalstu. Vai, aprēķinot pabalsta daļu, kas pārsniedz vecuma pensijas apmēru, tiek ņemta vērā arī piemaksa pie pensijas? (T. i., pabalsts = 2 min. algas – pensija – piemaksa pie pensijas vai tomēr pabalsts = 2 min. algas – pensija).

A
atbild:
17. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 15.1 pants (Pabalsts pašvaldības domes vai padomes priekšsēdētājam vai viņa vietniekam) likumā noteiktos gadījumos, ja tiek zaudēts amats, paredz tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā. Ja personai vienlaikus ir tiesības uz šo pabalstu un invaliditātes pensiju, vecuma pensiju vai atlīdzību par darbspēju zaudējumu, tad izmaksā to pabalsta daļu, kas pārsniedz attiecīgi invaliditātes pensijas, vecuma pensijas vai atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru.

Šogad valstī noteiktā minimālā alga ir 500 eiro, divas algas – 1000 eiro.

Ministru kabineta 2019. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 184 “Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas” 3.punkts noteic, ka piemaksa nav vecuma vai invaliditātes pensijas sastāvdaļa.

Papildu informācijai piebilstams, ka Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 15.1 pantā nav konkrētas norādes uz pensijas piemaksu. Taču arī MK noteikumos nav norāžu uz konsekvencēm, kas izriet no citiem tiesību aktiem, kuros saistībā ar ienākumiem ir konkrēti noteikts, ka pensijas piemaksu ņem vērā, pensijas saņēmējam izmaksājot kādu maksājumu, vai piemērojot nodokļus, tajā skaitā piemērojot ar nodokli neapliekamo minimumu.

Piemēram. Likumā “Par valsts pensijām” paredzēts:

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim) apmērā.

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir Latvijas Republikas vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs piešķir pabalstu 50 procentu apmērā no mirušajam laulātajam saskaņā ar šo likumu piešķirtās pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim).

Savukārt likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka nodokļa likmes ienākuma izmaksātājs piemēro piešķirtajai pensijai (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim).

Personām, kurām piešķirta pensija (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim), ienākumam ir noteikts pensionāra neapliekamais minimums.

Arī nodokļa likumā noteiktos atvieglojumus piemēro personām, kurām piešķirta pensija (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim) vai pārrēķināta pensija pēc 1996. gada 1. janvāra atbilstoši likumam “Par valsts pensijām”.

Sociālās palīdzības tiesību aktos, kas nosaka tiesības uz pašvaldības pabalstiem, vērtējot ienākumus, arī tiek ņemta vērā pensija kopā ar piemaksu, piemēram, tā ir noteikts iztikas līdzekļu deklarācijā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Visbeidzot jāpiebilst, ka pensijas piemaksa bez pensijas nepastāv. Piemaksu par darba stāžu līdz 1996. gadam maksā tikai pensionāram. Tāpat kā pensiju, arī piemaksu pie pensijas nosaka likums “Par valsts pensijām”. Piemaksu izmaksā vienlaikus ar pensiju.

Saskaņā Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 15.1 pantu pašvaldību vadītājiem, zaudējot amatu piecus gadus pirms pensijas vecuma (un arī pensijas vecumā), ir tiesības uz ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā vai daļu no šī pabalsta visu turpmāko mūžu. Domes deputāta statusa likums šo sociālo garantiju ļauj izmantot, ja kopš valsts neatkarības atjaunošanas ir būts pašvaldības vadībā vismaz divus sasaukumus. Ar grozījumiem likumā pērn ir noteikts, ka šīs tiesības turpmāk varēs izmantot tie, kas amatā bijuši līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Ja personai vienlaikus ir tiesības uz 15.1 pantā noteikto pabalstu un pensiju, tad pašvaldība izmaksā to pabalsta daļu, kas pārsniedz pensijas apmēru. Šo pabalstu piešķir pašvaldība un tās ziņā ir izlemt, kā piemērojama likuma norma par pabalsta apmēru, ja uz to tiesības ir vecuma pensijas saņēmējam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas