E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25384
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1
1
1

Ziedojumi dzemdību nodaļai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2022
Alise

Labdien! Mums dzemdību nodaļā palūdza par ģimenes dzemdībām ziedojumu nodaļas labiekārtošanai. Vai tā drīkst darīt? Tāpat jau viņiem nes kaudzēm saldumus, naudas un vēl nezin ko. Kā arī varbūt gadās trūcīgi vecāki vai arī māmiņa ir ļoti nomocījusies, ko tad viņiem maksāt? Mēs naudu nedevām un pierādīt arī nevaram, jo tas bija tikai mutiski lūgums. Vai var kaut kur vērsties?

A
atbild:
28. martā, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs norāda: lai varētu sniegt konkrētu un izsmeļošu atbildi, vispirms būtu jāzina plašāka informācija par attiecīgo gadījumu, tostarp iestādes veidu un ziedojuma prasītāju.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) skaidro, ka ziedojumu pieņemšanas kārtību un ierobežojumus publiskas personas institūcijām, t.sk. valsts un pašvaldību ambulatorās un stacionārās ārstniecības iestādēm, nosaka likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL). Tas nozīmē, ka jebkura publiskas personas institūcija, ievērojot IKNL 14. pantā noteiktās prasības, var pieņemt ziedojumus un bezatlīdzības atbalstu pašas iestādes funkciju izpildes veicināšanai, piemēram, tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai vai personāla apmācībām. Normatīvie akti neliedz šādām iestādēm aicināt ziedot iepriekšminētajam mērķim.

Ja ziedojums tiek atvēlēts kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības, bērnu vai jauniešu sporta, vides vai veselības aizsardzības vai sociālās palīdzības veicināšanai un kopējais ziedojuma apmērs no viena ziedotāja kalendārajā gadā nepārsniedz trīs minimālās mēnešalgas, proti, 1500 eiro, tad uz šādiem gadījumiem nav attiecināmi IKNL 14. panta trešajā, ceturtajā, piektajā, sestajā un septītajā daļā noteiktie ziedojuma pieņemšanas ierobežojumi. Savukārt citos gadījumos, pieņemot ziedojumus, jāņem vērā IKNL 14. pantā noteiktie ierobežojumi, t.sk. pirms ziedojuma vai kādas citas mantiskās palīdzības pieņemšanas jāsaņem augstākas amatpersonas, piemēram, pašvaldības priekšsēdētāja vai koleģiālās institūcijas, atļauja.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir pamatota informācija vai pierādījumi, kas varētu liecināt par kukuļa, tostarp, ja tas noformēts kā ziedojums, pieprasīšanu vai došanu, pareizā rīcība ir nekavējoties ziņot KNAB. To var darīt, zvanot uz iestādes uzticības tālruni 80002070, sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv vai arī izmantojot mobilo lietotni “Ziņo KNAB”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas