E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25325
Lasīšanai: 4 minūtes

Uz 20 eiro pabalstu vakcinētajām personām nevar vērst piedziņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2022
Aija

Labdien! Mans vīrs ir bez darba, un pašlaik kārtojam invaliditātes grupu, jo citu ienākumu nav, bet valsts noteiktos 20 eiro elektrības maksai ir saņēmis. Ir tiesu izpildītāju parāds, un ir noņemta nauda no konta, cilvēkam neatstājot pat samaksai par elektrību. Kāda summa ir jāatstāj cilvēkam, no kuras var sākt atvilkt parādu? Kā risināt šo jautājumu: vai sākt ar banku vai meklēt tiesu izpildītāju? Paldies.

A
atbild:
25. janvārī, 2022

Pieņemu, ka jautājumā minētais 20 eiro pabalsts tiek izmaksāts saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 74. pantu, kas tiek izmaksāts iedzīvotājiem, kuri ir sasnieguši 60 gadu vecumu un ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai saņēmuši medicīnisko atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 (šāds pieņēmums, jo jautājuma iesūtīšanas brīdī nepastāv atsevišķs pabalsts elektrības maksājumiem, savukārt, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 345 “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu noteikumi” tiek paredzēts rēķina par elektroenerģiju samazinājums nevis izmaksāts pabalsts).

Tātad, ja jautājumā minētais pabalsts tiek izmaksāts saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 74.pantu, tad uz šo 20 eiro pabalstu nevar vērst piedziņu un ieturējumus un no tā netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (76. panta septītā daļa).

Bet tiesu izpildītājam nav informācijas par to, ka jūsu vīram pienākas šāds pabalsts, tāpēc par summām, uz kurām nevar veikt piedziņu, jūsu vīram ir savlaicīgi jāinformē tiesu izpildītājs, kura lietvedībā ir jūsu vīra piedziņas lieta.

Līdz ar to, ja tiesu izpildītājs ir veicis ieturējumu no šī konkrētā pabalsta summas, tad jūsu vīram ir jāvēršas pie attiecīgā tiesu izpildītāja ar rakstveida iesniegumu par minētās summas atmaksu.

Vairāk par parādnieka rīcību, saņemot minēto pabalstu, varat uzzināt šeit.

Savukārt summa, kura ir saglabājama parādniekam un no kuras nevar veikt ieturējumus, ir atkarīga no piedziņas veida.

Civilprocesa likuma 594. pants noteic, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem ieturējumus izdara šādā apmērā:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (250 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (250 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā (500 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Sīkāka informācija par parādnieka tiesībām un pienākumiem ir pieejama Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes sagatavotajā “Parādnieka tiesību rokasgrāmatā”, kas ir atrodama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas