E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24743
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai var pieprasīt apmaksāt rēķinu tā izrakstīšanas dienā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2021
L.

Pakalpojuma sniedzējs ir piesūtījis rēķinu par pakalpojumu, klāt pierakstot: “Rēķins apmaksājams tā izrakstīšanas dienā.” Vai pakalpojuma sniedzējam ir tiesības likumiski pieprasīt tik īsu elektroniska rēķina apmaksas laika posmu? Šādu apmaksas termiņu viegli palaidīs garām ikviens, kas visu dienu nesēž savā e-pastā (vai ja šāds rēķins piesūtīts vēlu vakarā).

A
atbild:
25. novembrī, 2021

Civillikuma 1668.2 pantā ir noteikts: “Ja līgumā par preces piegādi, pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu noteiktā saistība ir izpildāma, parādnieka nokavējums ar visām tā sekām iestājas pats no sevis gadījumos, kad parādnieks nav veicis samaksu trīsdesmit dienu laikā pēc: 1) rēķina vai cita līdzvērtīga maksājuma pieprasījuma saņemšanas dienas.”

Minēto Civillikuma pantu līdzēji parasti izmanto tad, kad puses iepriekš nav skaidri vienojušās par rēķina samaksas termiņu. Proti, tādejādi likumā tiek aizsargāts komersanta (pakalpojuma sniedzēja) intereses.

Tātad, nesamaksājot rēķinu tai pašā izrakstīšanas dienā (kā norādīts jautājumā), jums ir patiesībā vēl 30 dienas, lai to nomaksātu, jo saskaņā ar Civillikumu nokavējums iestāsies tikai pēc 30 dienām.

Savukārt pakalpojuma sniedzējs, norādot rēķinā, ka “rēķins apmaksājams tā izrakstīšanas dienā” ir nodrošinājis sev iespējami mazāko laiku, no kura rēķinot iestātos nokavējums.

Tīri loģiski tas arī ir saprotams, jo katrs par savu darbu vēlas saņemt nopelnīto samaksu, lai apmaksātu savus rēķinus.

Tādā ziņā Civillikums aizsargā abas puses, dodot 30 dienu laika arī pakalpojuma saņēmējam, līdz tiek rēķināts nokavējums.

Papildus jāmin tas, ka Civillikuma 1656. un 1657. pantā ir noteikti gadījumi, kad nokavējums neiestājas, un tie ir gadījumi kad: ”Parādnieks nav nokavējis, ja nokavējuma iemesls ir viņa pamatotas šaubas vai nu vispār par to saistību, kuras izpildīšanu no viņa prasa, vai par tās apmēru.

Tiesa var parādnieku atsvabināt no viņam neizdevīgām nokavējuma sekām arī citos gadījumos, kad viņu nevar vainot ne uzmanības trūkumā, ne vispār vieglprātībā vai nolaidībā, vai kad izpildīšana nav notikusi nepārvaramas varas dēļ.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas