E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24686
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Par parāda cedēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2021
Patrīcija

Labdien! 2008. gada maijā tika šķirta mana un vīra laulība. Tika noslēgts līgums par laulāto mantas sadali. Līgumā ir punkts, kas noteic, ka bijušais laulātais 15 (piecpadsmit) gadu laikā man izmaksā 30 550 LVL (šobrīd aptuveni 43 000 EUR), bet ne mazāk kā 70 LVL (šobrīd aptuveni 100 EUR) mēnesī. Izmaksājamā summa nav nekāda kompensācija par iepriekšējā mantiskā stāvokļa izmaiņām. Piecpadsmit gadu izmaksas termiņš iestājas 2023. gada maijā. Sākumā bijušais laulātais veica kaut kādas neregulāras iemaksas, bet tad izbeidza maksāt. Šobrīd situācija ir mainījusies, un es labprāt gribētu saņemt to naudu, kas man pienākas pēc līguma (atskaitot, to, ko jau esmu saņēmusi). Vai kaut kādi atgādinājuma un prasības termiņi nav nokavēti? Man nav ne mazākās vēlēšanās saistīties ar savu bijušo laulāto šīs naudas dēļ, bet nauda ir vajadzīga. Šajā sakarā man ir daži jautājumi. Vai šāds prasījums ir aprobežots ar saņēmēja personu? Vai es varu pilnvarot kādu citu personu piedzīt šo parādu? Vai es varu cedēt prasījuma tiesības par šo man pienākošos naudu? Cik es saprotu, cesijas gadījumā visa galvas lauzīšana pienāksies jaunajam kreditoram, lai viņš ņemas ar piedziņu. Vēl jo vairāk, man ir cilvēks, kurš uzņemtos jaunā kreditora rūpes. Vai šāds prasījums vispār ir cedējams? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2021

Civillikuma 1895. pants noteic, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

No situācijas apraksta šķiet, ka noilgums nav iestājies, jo nav vēl iestājies saistību izpildes termiņš, bet ir jāņem vērā tas, par ko esat vienojušies konkrētajā līgumā, piemēram, līgumā var būt noteikts pienākums kreditoram atgādināt par kavētiem maksājumiem (papildus vēršu uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 1905. pantu atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu).

Ja jums ir tiesības pieprasīt parāda samaksu, bet jūs nevēlaties vērsties tiesā ar prasību par parāda piedziņu (jums pozitīva tiesas sprieduma gadījumā saistību piespiedu izpildei var vērsties pie tiesu izpildītāja), tad var apsvērt iespēju vēsties pie parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja (personas, kura savas komercdarbības vai profesionālās darbības ietvaros atgūst parādu kreditora vārdā vai uzdevumā). Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu regulē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums.

Savukārt cesija ir kreditoru maiņa bez parādnieka piekrišanas. Cesionārs no cesijas brīža var darboties ar kreditora tiesībām.

Atbilstoši Civillikuma 1798. pantam par cesijas priekšmetu var būt visādi prasījumi, vienalga, vai tie izriet no līguma, vai no neatļautas darbības, starp tiem arī tādi, kuriem vēl nav iestājies termiņš, kā arī nosacīti un pat nākami un nedroši.

Izņēmumi no šī principa ir noteikti Civillikuma 1799. pantā, kas paredz, ka:

  • nav cedējami tādi prasījumi, kuru izlietošana vai nu pēc līdzēju vienošanās, vai pēc likuma ir saistīta ar kreditora personu;
  • nav cedējami tādi prasījumi, kuru saturs ar to izpildījumu kādai citai personai (nevis īstajam kreditoram) pilnīgi pārgrozītos.

Piemēram, par cesijas priekšmetu nevar būt uzturlīdzekļu parāds, jo, ja uzturlīdzekļu prasījums tiktu cedēts trešajai personai, pastāv risks, ka uzturlīdzekļu saņēmējs var palikt bez iztikas līdzekļiem.

Ņemot vērā, iepriekš  minēto, ir svarīgi zināt, kāds ir pamats naudas līdzekļu saņemšanai no bijušā vīra, tādēļ aicinu jūs vērsties pie jurista, lai atbilstoši jūsu situācijai un noslēgtajam līgumam novērtētu iespēju cedēt prasījumu citai personai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas