E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24677
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: e-vide
1
1

Uzziņa par darba gaitām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2021
Aiga

Darba attiecības ir sen izbeigtas, bet vajadzīgs apliecinājums, ka esi strādājis. Kur to var dabūt, ja firma ir bankrotējusi?

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pastāv vairākas iespējas uzzināt par darba periodiem, ja strādājāt legāli (bija noslēgts darba līgums un tika veiktas sociālās iemaksas).

VID EDS sadaļas “Pārskati” apakšsadaļā “Par nodokļu maksātāju iesniegtās ziņas” pārskatā “Darba vietas un nodarbinātības periodi” var redzēt visu darba devēju, pie kuriem strādāts, deklarētos darba periodus. Sistēmā ir pieejami dati, sākot no 1996. gada 1. janvāra. Jāņem vērā, ka šos datus elektroniskā sistēma ir sagrupējusi nevis hronoloģiskā secībā, bet gan pēc uzņēmuma reģistrācijas koda numuriem (pieaugošā secībā). Šo informāciju var arī izdrukāt.

Lai reģistrētos EDS (piekļūtu saviem datiem), ir iespējams izmantot kādu no portāla www.latvija.lv piedāvātajām autentificēšanās iespējām – internetbanku, elektronisko identifikācijas karti (eID) vai drošu elektronisko parakstu (eParakstu).

VID ir norādījis, ka nereti ir gadījumi, kad cilvēks konstatē, ka darba devējs viņu nav uzrādījis kā darba ņēmēju un nav iesniedzis VID datus par darba attiecību pārtraukšanu. Ja konstatējat par sevi norādīto datu neatbilstību, jāinformē par to VID, rakstot EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Otra iespēja. Tā kā darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināms, visa informācija pēc 1996. gada glabājas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijas sistēmā.

Uzziņu par darba periodiem var iegūt, izmantojot VSAA e-pakalpojumu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”, kas ir pieejams portālā latvija.lv.

Lai saņemtu elektroniski sagatavoto uzziņu, jānorāda periods, piemēram, no 01.2001. līdz 11.2021.

Uzziņā ir informācija par visiem iemaksu veicējiem, algu iemaksām katru mēnesi, kā arī norādītas darbavietas un atlaišanas iemesls.

Uzziņu var izdrukāt. Tajā ir arī norādes, ka informācija sagatavota elektroniski, pamatojoties uz VSAA informācijas sistēmā aktualizētiem datiem, kā arī paskaidrots, ka papildu informāciju varat saņemt VSAA nodaļās.

Paziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā uzkrātajiem datiem (sociālās apdrošināšanas periodiem un iemaksām pēc 1996. gada) var saņemt arī klātienē jebkurā VSAA nodaļā, aizpildot iesniegumu. Pati persona personīgi vai viņa pilnvarotā persona (ar pilnvaru), līdzi ņemot pasi vai personas apliecību, var ierasties VSAA nodaļā un uz vietas aizpildīt iesnieguma veidlapu, lai saņemtu paziņojumu.

Izziņu par darba gaitām varat pieprasīt arī arhīvā. Arhīva izziņas sagatavošana ir maksas pakalpojums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas