E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2463
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Saskarsmes kārtību noteiks tiesa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2013
Genadijs Kozulins

Man ir neskaidrības ar sievu. Man viņa neļauj tikties ar bērniem un draud, ka atņems man tos. Mēs šķirsimies un viens no bērniem nav mans, bet audzināju to es, un bērns uzskata, ka es esmu tā tēvs (3.5 gadi). Otram bērnam ir 1.5 gadi un ir laulībā dzimis mans bērns. Visādi radot barjeras, lai es nevarētu tikties ar savām atvasītēm. Un tagad ir cits vīrietis, kas pavada laiku ar maniem bērniem vairāk nekā es, jo man neļauj ar viņiem tikties sieva. Nedod ar viņiem nekur braukt, bet pati man pat nesaka, kur ir bijuši mani bērni un ar ko. Es to uzzinu tikai daudz vēlāk vai vispār netīšām. Ko man darīt dotajā situācijā?

A
atbild:
18. jūnijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Ja esat nolēmuši šķirties vai jau esat šķiršanās procesā, tad jautājums par bērnu ikdienas aizgādību un saskarsmi ar bērniem jebkurā gadījumā būs jānokārto, jo bez tā laulību nevarēs izšķirt, ja ģimenē ir nepilngadīgs bērns.

No situācijas apraksta ir saprotams, ka jūsu starpā pastāv strīds par saskarsmes tiesību izmantošanu. Saskarsmes tiesības ar bērnu ir abiem vecākiem, un to paredz Civillikuma 181.panta pirmā un otrā daļa. Vecākiem ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu arī tad, ja vecāki ir šķīrušies un ikdienā bērns dzīvo ar vienu no vecākiem.

Ja kāds no vecākiem liek šķēršļus saskarsmes tiesību īstenošanā, tad saskarsmes tiesību izmatošanas kārtību nosaka tiesas ceļā. Civillikuma 182.pants paredz: strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Tiesas ceļā var noteikt, kad ir tas laiks, ko bērns pavada pie tā no vecākiem, ar kuru nedzīvo kopā. Šajā gadījumā - tēvam ir jāsniedz tiesā prasība par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību. Pieteikumā var minēt, kādā kārtībā tēvs vēlas īstenot saskarsmi, piemēram, konkrētas nedēļas dienas, nedēļas nogales, svētki vai kā citādi.

Tiesas lēmums un tajā noteiktā saskarsmes kārtība būs jāpilda visām iesaistītajām pusēm, tātad – arī bērna mātei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas