E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24614
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2021
Karīna

Labdien! No 2016. gada manas parādsaistības ir nodotas parādu piedziņai. Mani interesē, kāds ir parādsaistību noilgums patēriņa kredītam. Nekādas atgādinājuma vēstules uz manu deklarēto dzīvesvietas adresi nav saņemtas, ja tiek sūtīti e-pasti, tos es nevaru pārbaudīt, jo vecais e-pasts jau sen ir ticis nozaudēts.

A
atbild:
11. novembrī, 2021

Varam sniegt vispārīgu atbildi.

Civillikuma 1893. pants noteic, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Tātad, ja kreditors nebūs tiesā vērsies desmit gadu laikā no parādsaistību iestāšanās brīža, iestāsies noilguma termiņš. 

Noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.

Tāpat paskaidrojam, ka izteikts atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu (piemēram, ierakstīta vēstule ar atgādinājumu par parādsaistībām).

Savukārt, ja kreditors ir vērsies tiesā un sprieduma izpilde ir nodota tiesu izpildītājam, šādam parādam noilguma faktiski nav. Proti, lieta pie tiesu izpildītāja var glabāties vairākus gadu desmitus un piedziņu var uzsākt tad, kad parādniekam ir pietiekami ienākumi.

Komerclikuma 406. pants nosaka: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas