E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2458
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1
1
1

Ja bērnam nav nodrošināta vieta pašvaldības PII

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2013
Liene Admidina

Labdien! Vēlos saņemt informāciju par pašvaldības finansējumu, ja bērnam vēl ir rinda pašvaldības bērnudārzā, mammai jādodas uz darbu augustā. Ja vēlos bērnu sūtīt nevis privātā bērnudārzā, bet ņemt aukli līdz rinda pašvaldības bērnudārzā būs pienākusi, tad vai pienākas kāds finansējums no pašvaldības? Ja nemaldos no 2013.gada 1.septembra stājas spēkā likuma izmaiņas, ka ja nav pienākusi rinda bērnudārzā, tad pašvaldība maksā noteiktu naudas summu, kuru var izmantot bērna uzraudzībai. Vai esmu sapratusi pareizi šo likuma izmaiņu un cik liela ir summa? Kas ir nepieciešams no manis, lai saņemtu šo finansējumu?

A
atbild:
21. jūnijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Visticamāk, Jūs domājat nesen izstrādāto MK noteikumu projektu "Kārtība, kādā tiek aprēķināts un sadalīts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem šo pakalpojumu privātā izglītības iestādē". Šis normatīvais akts paredz valsts, nevis pašvaldības atbalstu.

Projekts martā ir nodots izskatīšanai Ministru kabinetā, taču pagaidām šis normatīvais regulējums nav pieņemts.  

MK noteikumu projektā teikts, ka valsts atbalsts ir paredzēts norēķiniem par pirmsskolas izglītības apguvi Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās izglītības iestādēs, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas un ar izglītojamā likumīgajiem pārstāvjiem (vecākiem, aizbildņiem) ir noslēgušas līgumu par izglītības pakalpojumu sniegšanu.

Valsts atbalsta apmērs vienam bērnam ir noteikts līdz 100 latiem mēnesī, ievērojot noteiktus nosacījumus. 

Tātad - no šo noteikumu projekta izriet, ka vecāki valsts atbalsta naudu nevarēs saņemt „uz rokas”, lai lemtu, kā to izlietot bērna pieskatīšanai.

Vēl viens normatīvais akts, kas ir izstrādāts, bet vēl nav apstiprināts, ir MK noteikumu projekts „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”. Tas paredz, ka bērna uzraudzības pakalpojumu sniedz fiziska vai juridiska persona, kas reģistrēta noteiktajā kārtībā reģistrā kā pakalpojuma sniedzējs. 

Vides un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās attīstības departamenta vecākais eksperts Andris Eglītis skaidro, ka notiek šo normatīvo aktu saskaņošana un tiek lemts, vai auklīšu pakalpojums būs iekļauts MK noteikumos, kas paredz valsts atbalstu.

Ja aukļu pakalpojums tiks iekļauts, viņu sniegtais pakalpojums būs jāreģistrē, jo valstij naudas atbalsts jāsniedz atbildīgi un ir svarīgi, lai cilvēki, kas sniedz šo pakalpojumu, nodrošina arī attiecīgu izglītības kvalitāti.

Ja ministrijas vienosies, ka aukļu pakalpojums jāiekļauj MK noteikumos, tad tie tiks grozīti, paredzot, ka gadījumā, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu pirmsskolas izglītības iestādē, valsts sniegs finansiālu atbalstu gan tad, ja bērns apmeklēs privātu bērnudārzu, gan arī tad, jo šo pakalpojumu sniegs alternatīvs pakalpojuma sniedzējs (privātpersona utt.). 

Iepriekš tika plānots, ka šiem MK noteikumiem jāstājas spēkā 2013.gada 1.septembrī, taču pagaidām, kā minēts, tie vēl ir izstrādes stadijā un ir pāragri runāt par konkrētu to spēkā stāšanās datumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas