E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24569
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Administratīvā akta apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2021
Ruta

Labdien! Ko darīt, ja iestāde neatzīst, ka administratīvais akts ir prettiesisks un nepamato savu atteikumu (APL 86. p.)? Vai ir iespējams iestādes atteikumu pārsūdzēt tiesā?

A
atbild:
28. oktobrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 76. panta otrajai daļai administratīvo aktu var apstrīdēt padotības kārtībā augstākā iestādē. Likumā vai Ministru kabineta noteikumos var būt noteikta cita iestāde, kurā attiecīgo administratīvo aktu var apstrīdēt. Ja tādas nav vai tā ir Ministru kabinets, administratīvo aktu var apstrīdēt tajā iestādē, kura izdevusi šo aktu, vai uzreiz pārsūdzēt tiesā.

Savukārt atbilstoši minētā likuma 77. panta pirmajai daļai iesniegumu par administratīvā akta apstrīdēšanu iesniedz rakstveidā vai mutvārdos iestādei, kura izdevusi šo aktu.

Iesniegumā par administratīvā akta apstrīdēšanu jānorāda, kuru administratīvo aktu apstrīd, kādā apjomā administratīvo aktu apstrīd, un kā izpaužas administratīvā akta nepareizība, kā arī jānorāda attiecīgais lūgums (piem., atcelt konkrēto administratīvo aktu).

Administratīvā akta pārsūdzēšanas kārtībai jābūt norādītai attiecīgajā administratīvajā aktā, tomēr svarīgi atcerēties, ka administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, bet, ja rakstveidā izdotajā administratīvajā aktā nav norādes, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, – viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Vairāk par administratīvā akta pārsūdzēšanas iespējām un kārtību iespējams izlasīt LV portāla rakstā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas