E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24492
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Vai pensijā drīkst doties vēlāk par likumā noteikto pensionēšanās vecumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2021
Genadijs

Vai ir likumīga iespēja aiziet pensijā PĒC pensijas vecuma iestāšanās? Piemēram, vai varu atnākt uz VSAA un palūgt, lai pensija tiktu piešķirta no noteikta datuma PĒC pensijas vecuma iestāšanās (piem., 3 vai 5 mēnešus vēlāk)? Man tas varētu būt izdevīgi, jo pensijas kapitāls būtu lielāks (ikgadējās indeksācijas dēļ), koeff. G (aprēķinātais pensijas gadu skaits) būs mazāks un attiecīgi pensija palielināsies. Likumā “Par valsts pensijām” tādu iespēju neesmu atradis. Mans pensijas vecums (64 gadi un 9 mēneši) iestāsies 09.10.2024., bet gribu, lai pensiju piešķirtu no 09.01.2025. (kad man būs 65 gadi). Vai varu 08.01.2025. atnākt uz VSAA un palūgt piešķirt pensiju no 09.01.2025.? Vai VSAA nepiespiedīs mani aiziet pensijā no 09.10.2024., jo likuma “Par valsts pensijām” 30. pantā rakstīts: “Pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz pensiju”?

A
atbild:
26. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecuma pensiju var pieprasīt arī jebkurā laikā pēc tam, kad ir sasniegts likumā “Par valsts pensijām” noteiktais pensijas vecums. Ja tas būtu liegts, tad šāds ierobežojums būtu ierakstīts likumā.

Iesniegumā vecuma pensijas piešķiršanai ir jānorāda, no kura datuma lūdz piešķirt vecuma pensiju.

Gatavojoties doties pensijā, vēlams konsultēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, lai noskaidrotu, vai tās rīcībā ir visi nepieciešamie dokumenti, kas saistīti ar pensijas apdrošināšanas stāžu un citiem jautājumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas