E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2445
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja bērni ceļo uz Krieviju kopā ar māti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2013
Inna Redčenkova

Labdien. Vēlos noskaidrot informāciju par izbraukšanu uz Krievijas Federāciju ar bērniem (7 un 4 gadi). Bērni ir Latvijas pilsoņi, vīza ir nokārtota. Vai ir nepieciešama notariāla atļauja no tēva puses, ja bērni ceļo ar māti? Paldies.

A
atbild:
12. jūnijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu, paredzēta MK noteikumos Nr.721.

Ja bērns ceļo kopā ar kādu no saviem vecākiem, kas ir Latvijas valstspiederīgais, pilnvara nav nepieciešama un, šķērsojot robežu, jāuzrāda šādi dokumenti:

  • tā vecāka ceļošanas dokuments (pase) ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.

Tātad – ja vecāka pasē ir ailīte ar ierakstu par bērnu, tad nekāds papildu dokuments ceļojot nav nepieciešams. Tas attiecas arī uz gadījumiem, ja šķērso valsts ārējo robežu un dodas, piemēram, uz Krieviju, ASV vai jebkuru citu pasaules valsti.

Savukārt, ja bērns, Latvijas valstspiederīgais, izceļo no valsts tā vecāka pavadībā, kurš nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai bezvalstnieks, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, papildus kopā ar bērnu ceļojošā vecāka dokumentiem, kas apliecina radniecību ar bērnu, jāuzrāda arī notariāli apliecināta otra vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa vai bezvalstnieka, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā) pilnvara.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas