E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24449
Lasīšanai: 2 minūtes

Par valsts civildienesta ierēdņa tiesībām veikt saimniecisko darbību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2021
Zane

Labdien! Vai valsts amatpersona (ierēdnis) drīkst piedalīties ar savu ideju valsts platformā biznesa projekta attīstīšanai, kur tiek piedāvāts valsts finansējums, piemēram, šāda iespēja: “saņem atbalstu līdz 25 000 eiro (līdz 85%) jauna produkta vai tehnoloģijas attīstībai”? Es strādāju ministrijā un vēlos attīstīt savu biznesa ideju. Izlasot Civildienesta likumu, īsti nesaprotu, vai man tas ir atļauts. Paldies!

A
atbild:
09. novembrī, 2021

Likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL) 6. panta ceturtās daļas 3. punkts noteic, ka valsts amatpersonai, kurai IKNL 7. pantā noteikti speciālie amatu savienošanas ierobežojumi, ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šīs darbības ietvaros tiek gūti ienākumi tikai no lauksaimnieciskās ražošanas, mežizstrādes, zvejniecības, lauku tūrisma, prakses ārsta profesionālās darbības vai prakses veterinārārsta profesionālās darbības.

Savukārt saskaņā ar IKNL 7. panta sestās daļas 2. punktu valsts civildienesta ierēdnis, kuram šajā pantā vai citā likumā nav noteikti īpaši amata savienošanas nosacījumi, papildus IKNL 6. panta ceturtajā daļā noteiktajam var savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma, pilnvarojuma izpildi vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šī savienošana nerada interešu konfliktu un ir saņemta attiecīgās publiskas personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja.

Ievērojot iepriekšminēto, IKNL atļauj valsts civildienesta ierēdņiem veikt saimniecisko darbību un izmantot iespēju piedalīties biznesa atbalsta institūciju projektos, ja tas nerada interešu konfliktu un saskaņā ar IKNL noteikto ir saņemta attiecīga amata savienošanas atļauja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas