E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23947
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Vārda un uzvārda maiņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2021
Марис

Я являюсь круглой сиротой и инвалидом с детства 2 группы. 1) Могу ли я, поменять Имя и Фамилию? 2) Сколько это будет стоить и какие документы нужны для оформления собрать? 3) В каком суде и по какому адресу.

Esmu bārenis un 2. grupas invalīds kopš bērnības. Vai varu nomainīt savu vārdu un uzvārdu? Cik tas maksās, un kādi dokumenti jāiesniedz? Kurā iestādē man jāvēršas?

A
atbild:
30. augustā, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Tiesisko pamatu personas vārda un uzvārda maiņai noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu un uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz vārda un uzvārda maiņu šādos gadījumos:

1) vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;

2) persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;

3) persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;

4) persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;

5) persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;

6) personai mainīts dzimums;

7) viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;

8) persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

Ja iemesls vārda un uzvārda maiņai ir apgrūtināta personas iekļaušanās sabiedrībā, iespējams izvēlēties brīvi izraudzītu vārdu un uzvārdu. Tikai šādā gadījumā iesniegumam jāpievieno personas paskaidrojums, kurā sniegta informācija par iemesliem, kas apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā ar pašreizējo vārdu un uzvārdu, un to, kā izvēlētais vārds un uzvārds veicinās personas integrēšanos sabiedrībā. Izvēlētajam vārdam un uzvārdam ir jāatbilst valsts valodas pareizrakstības prasībām, proti, ar latviešu valodas alfabēta burtiem, ar dzimumam atbilstošu galotni, bez līdzskaņu dubultojumiem bb, cc, čč, dd, ff, gg, ģģ, hh, kk, ķķ, pp, ss, šš, tt, vv, zz, žž, kā arī bez līdzskaņu kombinācijām bh, ch, cz, dh, dt, ph, sch, sz, tc, th, tz.

Vārda un uzvārda maiņas iesniegumu var iesniegt:

1) Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā:

  • portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu: Iesniegums iestādei (EP155), adresāts: Tieslietu ministrija;
  • nosūtot uz e-pasta adresi dzimts.dep@tm.gov.lv, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, vai
  • nosūtot pa pastu: Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1536;

2) personīgi jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā (pirms tam sazinoties ar dzimtsarakstu nodaļu par pieņemšanas laikiem);

3) atrodoties ārvalstī – tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs (turpmāk – pārstāvniecība).

Vārda un uzvārda maiņas iesniegumam ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama Ministru kabineta noteikumos Nr. 1079 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem”. Fotogrāfiju iesniegumam nevajag pievienot.

Pamatojoties uz likuma 5. panta trešo daļu, vārda un uzvārda maiņas iesnieguma izskatīšanai nepieciešamos dokumentus dzimtsarakstu nodaļa vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments pieprasa no citām dzimtsarakstu nodaļām, ja civilstāvokļa aktu reģistrs ir sastādīts Latvijā.

Ja kāds no dokumentiem ir sastādīts ārvalstī, persona, iesniedzot vārda un uzvārda maiņas iesniegumu, uzrāda ārvalstī izdotos dokumentus (piem., dokumentu par dzimšanu, par laulības noslēgšanu, par bērna dzimšanu). Dokumentam, kurš izdots ārvalstīs, jāpievieno Ministru kabineta noteiktajā kārtībā (Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumi Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā”) vai notariāli apliecināts tulkojums atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta trešajai daļai.

Saskaņā ar likuma 9. panta pirmo daļu par vārda maiņu maksājama valsts nodeva 71 eiro un par uzvārda maiņu maksājama valsts nodeva 71 eiro (jāsamaksā, iesniedzot iesniegumu).

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 64. panta pirmajai daļai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments pieņems lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no jūsu iesnieguma saņemšanas dienas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā.

Lēmumu par atteikumu mainīt vārdu un uzvārdu pieņem, ja persona ir sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta, ja personas vārda un uzvārda maiņas iemesls neatbilst likumā minētajiem iemesliem, persona nav iesniegusi visus šā likuma 5. panta otrajā daļā noteiktos dokumentus vai persona nav samaksājusi valsts nodevu, kā to noteic likuma 8. panta pirmā daļa.

Pēc vārda un uzvārda maiņas saskaņā ar likuma 10. pantu, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu, 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā, lēmums par atļauju mainīt vārdu un uzvārdu, šis lēmums jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei vai pārstāvniecībai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas