E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2387
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Neprecizitātes personas dokumentos novēršamas, vēršoties PMLP

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2013
Anžela

Labdien! Vēršos pie Jums ar cerību saņemt konsultāciju jautājumā, kas skar vārda maiņu, precīzāk, tā atgūšanu. Lieta tāda, ka šobrīd mans vārds nesakrīt ar to, kas ierakstīts dzimšanas apliecībā. Pirms desmit gadiem pie pirmās pases saņemšanas konstatēju, ka manam vārdam iztrūkst viens burts. Tobrīd šī burta neesamība nešķita man tik būtiska un nekādas pretenzijas neizvirzīju. Taču, laikam ejot uz priekšu, tomēr sāku apzināt emocionālo vērtību savam vārdam. Vārdam, ko man ir devuši vecāki, tāpēc vēlos tomēr, lai mans vārds sakrīt ar dzimšanas apliecībā ierakstīto. Izpētot likumu par vārda un uzvārda maiņu, diemžēl konstatēju, ka mans gadījums neatbilst nevienam no minētiem iemesliem, kad es varu nomainīt vārdu, kā rezultātā mana vārda maiņa pasē tiks atteikta man. Kā rīkoties šādā gadījumā, kad es vēlos, lai mans vārds pasē tiek uzrādīts tāds, kāds tas ticis norādīts manā dzimšanas apliecībā?

A
atbild:
06. jūnijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu gadījumā nav runa par vārda maiņu, bet gan par kļūdaina ieraksta precizējums personas dokumentos, ko iespējams pamatot ar dzimšanas apliecības ierakstu.
TM Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte Līga Krūmiņa skaidro:

Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. panta pirmās daļas 5. punkts noteic, ka personu apliecinošs dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījušās dokumentā norādītās ziņas par dokumenta turētāju vai konstatētas neprecizitātes ierakstos. Atbildīgā iestāde par personas dokumentu izsniegšanu ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Ja iestādes (minētajā gadījumā, iespējams, PMLP), vainas dēļ personas dokumentā radusies kļūda personvārda rakstībā, MK noteikumu Nr. 114 146.punkts paredz iestādei pēc personas pieprasījuma kļūdu izlabot un izdot jaunu dokumentu.

Tas nozīmē, ka Jums, līdzi ņemot pasi un dzimšanas apliecību, ir jāvēršas PMLP, lai saņemtu derīgu  personu apliecinošu dokumentu - atbilstošu dzimšanas apliecībā norādītajām ziņām.

Ja nepieciešama vēl papildus informācija par personu apliecinoša dokumenta maiņu, vērsieties pārvaldē: Čiekurkalna 1. līnijā 1, k-3; tālrunis: 8300, e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas