E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23829
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Par kriminālprocesiem saistībā ar uzturlīdzekļu nemaksāšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2021
Olegs

Vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija seko līdzi kriminālprocesiem par uzturlīdzekļu nemaksāšanu, kuri tika uzsākti uz iesniegumu pamata? Ja jā, tad kā? Cik no šiem kriminālprocesiem tika nodoti kriminālvajāšanai prokuratūrā pēdējā gada laikā?

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Linda Sparāne, Juridiskās nodaļas vadītāja

2018. gada 17. oktobrī Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija ar Valsts policiju un Latvijas Republikas Prokuratūru noslēdza starpresoru vienošanos par sadarbību, lai novērstu izvairīšanos no bērna uzturēšanas pienākuma.

Saskaņā ar minēto vienošanos UGF administrācija, Valsts policija un Latvijas Republikas Prokuratūra koordinēti sadarbojas un sniedz savstarpēju atbalstu Krimināllikuma 170. panta piemērošanai, kas paredz vecāka atbildību par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai UGF administrācijas lēmuma pildīšanas, ar kuru viņam uzlikts pienākums apgādāt bērnu un nodrošināt uzturlīdzekļus:

  • UGF administrācija, konstatējot apstākļus, kas var būt par pamatu secinājuma izdarīšanai, ka UGF parādnieks izvairās no pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus bērnam, informē Valsts policiju;
  • Valsts policija, konstatējot, ka, iespējams, noticis Krimināllikuma 170. pantā paredzētais noziedzīgais nodarījums, operatīvi uzsāk un virza kriminālprocesu, piemērojot tādu Kriminālprocesa likumā noteikto kārtību, kas nodrošina izmeklēšanas pabeigšanu pēc iespējas ātrāk un ekonomiskāk;
  • prokuratūra virza kriminālprocesu personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 170. panta, piemērojot tādu Kriminālprocesa likumā noteikto kārtību, kas nodrošina pirmstiesas kriminālprocesu pabeigšanu pēc iespējas ātrāk un ekonomiskāk, tostarp, izvērtējot iespēju piemērot vienkāršotos kriminālprocesa pabeigšanas veidus.

UGF administrācija periodiski kopā ar Valsts policijas un Latvijas Republikas Prokuratūras pārstāvjiem izvērtē un apkopo sadarbības rezultātus, tai skaitā apkopojot datus par kriminālprocesa virzību. Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas rīcībā esošo informāciju, ievērojamā daļā gadījumu kriminālprocess tiek pabeigts ar prokurora priekšrakstu par sodu saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 421. pantu.

Statistikas dati liecina, ka 2019. gadā:

  • Kriminālprocess izbeigts, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības – 12 gadījumos;
  • prokurora priekšraksts par sodu piemērots – 83 gadījumos;
  • nosūtīts uz tiesu – 39 gadījumos;
  • izlīgums ar cietušo – 1 gadījumā.

Savukārt statistikas dati par 2020. gadu liecina, ka:

  • Kriminālprocess izbeigts, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības – 29 gadījumos;
  • prokurora priekšraksts par sodu piemērots – 209 gadījumos;
  • nosūtīts uz tiesu – 62 gadījumos.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas