E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23761
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kādas ir iespējas studēt par valsts budžeta līdzekļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2021
Ilona

Labdien! Vai ir ierobežots profesiju skaits, ko var apgūt vidējās profesionālās izglītības iestādēs (tehnikumos u. tml.) pēc 12. klases (mācību ilgums 1–2 gadi) par valsts budžeta līdzekļiem? Un cik reižu var mācīties augstākās izglītības iestādēs par valsts budžeta līdzekļiem? Vai tehnikumos apgūto profesiju skaits par valsts budžeta līdzekļiem summējas ar augstāko izglītību skaitu budžeta vietās?

A
atbild:
03. septembrī, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Personas iegūstamo profesiju un mācību reižu skaits profesionālās vidējās izglītības programmās, tostarp par budžeta līdzekļiem, nav ierobežots. Vienlaikus Profesionālās izglītības likums noteic, ka Izglītības un zinātnes ministrija un nozaru ministrijas var noteikt valsts finansēto vietu skaitu izglītības iestāžu akreditētajās profesionālās izglītības programmās. Tas nozīmē, ka izglītības iestāde var noteikt iestāšanās prasības, lai persona varētu mācīties profesionālās vidējās izglītības programmā. Privātajās profesionālās izglītības iestādēs maksu par profesionālās izglītības un profesionālās kvalifikācijas ieguvi nosaka to dibinātāji.

Vairākas reizes persona var izmantot arī tiesības studēt par valsts budžeta līdzekļiem noteikta akadēmiskā grāda (bakalaurs, maģistrs), doktora grāda vai augstākās izglītības profesionālās kvalifikācijas iegūšanai. Ierobežojums attiecas uz vairāku studiju programmu apguvi paralēli. Par valsts budžeta līdzekļiem vienlaikus var studēt tikai vienā studiju programmā. Tas noteikts Augstskolu likuma 47. pantā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas