E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23683
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Kādas ir prasības veco ļaužu pansionāta izveidei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2021
Lita

Labdien! Kādas darbības ir jāveic, kādai jābūt izglītībai, noteikumiem utt., lai varētu izveidot veco ļaužu pansionātu?

A
atbild:
16. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu sociālās aprūpes centrs ir ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija ir sociālā institūcija, kas nodrošina personai, kura vecuma vai veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi aprūpēt, pilnu aprūpi un sociālo rehabilitāciju. Par pansionātiem ir skaidrots, ka tā ir ilgtermiņa aprūpes iestāde, kas Latvijas vidē ir arī pansionāti jeb sociālās aprūpes centri (SAC).

Likuma 17. pantā noteikts, ka šajā likumā noteiktos sociālos pakalpojumus drīkst sniegt tikai tāds sociālo pakalpojumu sniedzējs, kura pamatdarbība vai kura attiecīgās struktūrvienības pamatdarbība ir šo pakalpojumu sniegšana un kurš attiecīgā pakalpojuma sniegšanai ir reģistrēts sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc tam, kad pakalpojuma sniegšana uzsākta.

Ministru kabinets nosaka kritērijus sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanai, iekļaujamo informāciju un reģistrēšanas kārtību, nosacījumus izslēgšanai no reģistra, kā arī prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Institūciju, kas sniedz sociālos pakalpojumus, vadīt var persona, kurai ir otrā līmeņa profesionālā augstākā vai akadēmiskā augstākā izglītība.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 385 noteic, kā reģistrē sociālo pakalpojumu sniedzējus. Noteikumos uzskaitīti iesniegumi, kritēriji, kas jāizpilda, lai Labklājības ministrija reģistrētu pakalpojuma sniedzēju. Noteikumu pielikumos ir iesniegumu veidlapas, jo iesniegumā (1. pielikums) ir jāsniedz ar pakalpojumu saistītā informācija. Tostarp – jānorāda sociālo pakalpojumu sniedzēja juridiskā adrese un sociālā pakalpojuma sniegšanas vietas adrese; informācija par klientu skaitu; informācija par sociālo pakalpojumu sniedzēja telpām u.c.  No prasītās informācijas jau kļūst skaidrs, kādai jābūt gatavības pakāpei, lai reģistrētu pansionāta pakalpojumu senioriem.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 338 ir noteiktas prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Savukārt MK noteikumos Nr. 431 – higiēnas prasības sociālās aprūpes institūcijām.

Privātā pansionāta atvēršana ir uzņēmējdarbība. Būtu jāapmeklē pašvaldība, kurā iecerēts izveidot pansionātu. Pašvaldībās ir uzņēmējdarbības atbalsta centri. Informācija jāmeklē pašvaldības mājaslapā. Protams, ka jābūt arī biznesa plānam, bet to neviens gatavu priekšā nenoliks.

Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā (Labklājības ministrijas vietne) ir gan biedrības, gan SIA, kas sniedz ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, piedāvā uzturēšanos pansionāta. Droši vien var sazināties ar cilvēkiem, kas veidojuši pansionātus, un lūgt padalīties pieredzē.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas