E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23603
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
7
1
7

Kā pagarināt uzturēšanās atļauju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Sergejs

Labdien! Tuvojas beigām pastāvīgās uzturēšanas atļaujas kartītes termiņš. Kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai reģistrētu (pagarinātu) šo atļauju? Un ar ko atšķiras anulēšana un situācija, kad atsaka reģistrēšanu? Vai uz tiem, kuri vēlas reģistrēt derīgu pastāvīgās uzturēšanās atļauju, šie noteikumi neattiecas?

A
atbild:
06. jūlijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Dokumenti, kādi ir nepieciešami, lai pagarinātu uzturēšanās atļauju, un citu noderīgu informāciju jūs atradīsiet Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā: https://www.pmlp.gov.lv/lv/uzturesanas-atlauja.

Saņemot termiņuzturēšanās atļauju, ārzemnieks:

  • uzrāda derīgu veselības apdrošināšanas polisi;
  • iesniedz Latvijas ārstniecības iestādes izsniegtu izziņu, ka persona neslimo ar tuberkulozi aktīvā fāzē (saņemot pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju vai termiņuzturēšanās atļauju pēc pārtraukuma, kas ilgāks par 90 dienām);
  • iesniedz dokumentus, kas apliecina paredzamo dzīvesvietu (neiesniedz, ja ir iesniegti vienlaikus ar izsaukuma vai uzturēšanās atļaujas pieprasījumu un ja ārzemniekam ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā).

Iesniedzot dokumentus pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, pamatojoties uz Imigrācijas likuma 24. panta pirmās daļas 2., 3., 6. un 7. punktu, ārzemniekam jāiesniedz valsts valodas prasmes apliecība, kas apliecina valsts valodas zināšanas vismaz A2 līmenī.

Ārvalstīs izsniegtajiem dokumentiem jābūt legalizētiem, ja starptautiskie līgumi neparedz citu kārtību. Iesniedzot notariāli neapliecinātu dokumentu kopijas, jāuzrāda šo dokumentu oriģināli.

Par nepieciešamo iztikas nodrošinājumu aicinu iepazīties ar informāciju mājaslapā: https://www.pmlp.gov.lv/lv/nepieciesamais-iztikas-nodrosinajums. No 2021. gada 1. aprīļa ārvalstniekam ir saistoši Ministru kabineta 2017. gada 25.  aprīļa noteikumi Nr.225 “Noteikumi par ārzemniekam nepieciešamo finanšu līdzekļu apmēru un finanšu līdzekļu esības konstatēšanu”.

Lēmumu par uzturēšanās atļaujas izsniegšanas vai reģistrēšanas atteikumu vai uzturēšanās atļaujas anulēšanu uzaicinātājs vai ārzemnieks, kuram nav nepieciešams izsaukums uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, ir tiesīgs apstrīdēt 30 dienu laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās dienas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniekam.

Trešās valsts pilsonim izsniegto termiņuzturēšanās atļauju anulē šādos gadījumos: https://www.pmlp.gov.lv/lv/kad-anule-uzturesanas-atlauju.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas