E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23540
Lasīšanai: 3 minūtes

Kapsētu saimniecība Latvijā joprojām netiek valstiski reglamentēta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2021
Juris

Labdien! Kādi likumi regulē apbedīšanu vecticībnieku kapsētās, un kur man vērsties, ja mūsu mātei blakus apbedīts pilnīgi svešs cilvēks? Vai var panākt viņa pārapbēdīšanu, lai man ar māsu būtu vieta blakus mammai? Zeme nav izpirkta nevienam, jo katrs glabā, kur viņam ienāk prātā (tā notiek Moskvinas kapos Preiļu novadā).

A
atbild:
15. oktobrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Kapsētu saimniecība Latvijā joprojām ir neskaidra un nav valstiski reglamentēta. Kopš neatkarības atjaunošanas laikiem kapsētu izveide un uzturēšana ir uzticēta tikai un vienīgi pašvaldībām.

LV portāls jau 2018. gadā rakstīja, ka Valsts kontrole pēc revīzijas par pašvaldību kapsētu saimniecību Latvijā piedāvā vairākus risinājumus jomas sakārtošanai, savukārt Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija ir uzdevusi Ministru kabinetam sagatavot informatīvo ziņojumu par kapsētu saimniecības regulējumu, kas noteiktu vienotus pamatnoteikumus.

2020. gada 11. februārī Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums par apbedīšanas nozares regulējuma pilnveidošanas nepieciešamību. VARAM rosināja izstrādāt vienotu tiesisko regulējumu (Apbedīšanas likumu), kas noteiktu pamatprincipus kapsētu ierīkošanas, uzturēšanas un apbedīšanas kārtībai pašvaldībās, vienlaikus ļaujot pašvaldībām specifiskos jautājumus noteikt atbilstoši vietējai situācijai un tradīcijām.

Preiļu novadā kapsētu izveidi un uzturēšanu nosaka Preiļu novada domes 2010. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 2010/10 “Preiļu novada kapsētu uzturēšanas noteikumi” (turpmāk – saistošie noteikumi). Tajos noteikts, ka kārtību novada kapsētās nodrošina apsaimniekotājs, pagastu centru vadītāji, kapsētu draudzes. Savukārt zemes gabalu iedalīšanu kapu vietām veic apsaimniekotājs vai kapsētu draudze pēc novada domes noteiktajām normām.

Tāpat saistošie noteikumi paredz, ka kapsētas ir paredzētas mirušo Preiļu novada iedzīvotāju apbedīšanai. Izņēmuma gadījumos kapavietas var tikt piešķirtas Preiļu novada teritorijā deklarēto iedzīvotāju radinieku apbedīšanai. Atļauju radinieku apbedīšanai dod kapsētas apsaimniekotājs. Saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem kapsētu apsaimniekotājs ir pašvaldības SIA “Preiļu saimnieks” vai juridiska persona, kurai kapsēta nodota apsaimniekošanā.

Tāpat saistošie noteikumi nosaka kapa vietas ierīkošanas un apbedīšanas kārtību. Saskaņā ar tiem kapa vietu dabā ierāda kapsētas pārzinis un vienojas par apbedīšanas laiku.

Tādējādi aicinām sazināties ar attiecīgās kapsētas pārzini, lai risinātu radušos situāciju. Ja kapsētas pārzinis nesniedz pamatotu skaidrojumu un turpmāko iespējamo rīcību, varat vērsties pie kapsētas apsaimniekotāja vai pagasta centra vadītāja. Kā pēdējā iestāde, kurā var risināt radušos problēmu ir VARAM.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas