E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23429
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Tēva dzīvesbiedres tiesības aprūpēt viņa bērnu tēva prombūtnes laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2021
Ieva

Labdien! Vai tēvs, pie kura dzīvo bērns no iepriekšējās laulības un kurš strādā ārzemēs, drīkst bērnu atstāt draudzenei? Vai labāk būt laulātam ar tagadējo draudzeni, vai arī jāpārkāpj bērna griba un tiesas lēmumi un uz prombūtnes laiku jāsūta bērns mātei? Kādā gadījumā būtu drošāk sakārtot šīs lietas? Esot laulībā, kur viss oficiāli un bērnu uz prombūtni atstātu tad sievai, vai arī viņu var atstāt dzīvesbiedrei? Jo ir plānotas laulības, bet vēlāk. Kā sakārtot lietas, lai dzīvesbiedre (kura bērnam jau ir kā mamma) droši varētu aprūpēt bērnu manas prombūtnes laikā?

A
atbild:
14. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Neatkarīgi no tā, vai bērna tēvs ar tagadējo dzīvesbiedri ir laulāts vai ne, viņai attiecībā uz šo bērnu nav nekādu no aizgādības institūta izrietošu tiesību un pienākumu.

No uzdotā jautājuma var noprast, ka, šķirot laulību, ar tiesas spriedumu ir noteikta kārtībā, kādā tiek realizēta aizgādība pār bērnu tēva prombūtnes laikā, t. i., šajā periodā noteikta bērna atrašanās pie mātes.

Ja šis nosacījums netiks ievērots un bērna mātei pret to būs iebildumi, var nākties saskarties ar situāciju, kurā bērna tēvs būs saucams pie atbildības par tiesas nolēmuma nepildīšanu.

Iespējamais risinājums – tēvs var doties pie notāra un izsniegt pilnvaru savai dzīvesbiedrei uzņemties bērna aprūpi uz prombūtnes laiku, taču šāda pilnvara var tik izsniegta uz laiku, kas nepārsniedz trīs mēnešus.

Ja apstākļi izveidojušies tādi, ka dzīvesbiedre ir kļuvusi bērnam kā mamma, ilgtermiņā situācija varētu būt risināma ar bērna adopciju atbilstoši Civillikumā un Ministru kabineta 08.11.2018. noteikumos “Adopcijas kārtība” noteiktajai kārtībai.

Vēl viens risinājums būtu noslēgt jaunu vienošanos ar bērna māti par kārtību, kādā tiek realizēta bērna aprūpe laikā, kamēr bērna tēvs atrodas prombūtnē.

Vislabākajam situācijas risinājumam ieteicama konsultācija klātienē pie jurista un/vai bāriņtiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas