E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22647
Lasīšanai: 3 minūtes

Nosakot trūcīgā statusu, vērtē ne tikai īpašumu, bet visu informāciju par ienākumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Daiga

Labdien! Vēlos noskaidrot, kādi ir nosacījumi nekustamajam īpašumam, lai iegūtu trūcīgās mājsaimniecības statusu. Dzīvoju viena, esmu pensionāre, saņemu pensiju 258,23 eiro. Dzīvoju savā lauku mājā, kurā esmu deklarēta un pie kuras ir 3 ha zemes, kas ir vienā zemesgrāmatā. Vēl man ir lauksaimniecības zeme 0,5 ha, uz kuras ir funkcionāli piederīgas būves šim zemes gabalam. Man atteica trūcīgās mājsaimniecības statusu, jo esot pa daudz īpašumu. Kādi īpašumi drīkst būt?

A
atbild:
29. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālā palīdzība iedzīvotājiem tiek sniegta pēc vienādiem, tiesību aktos noteiktiem kritērijiem. Viens no šiem tiesību aktiem ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. pantā noteikts, ka pašvaldības sociālais dienests pirms lēmuma pieņemšanas par sociālās palīdzības piešķiršanu mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā izvērtē mājsaimniecības kopējos materiālos resursus, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus. Šajā pantā noteikts, kādus ienākumus un īpašumus neņem vērā, vērtējot palīdzības nepieciešamību.

Par īpašumu neuzskata mājsaimniecības nekustamo īpašumu vai tā daļu, kurā savu dzīvesvietu deklarējis un dzīvo sociālās palīdzības pieprasītājs; zemes īpašumus līdz pieciem hektāriem mājsaimniecībai, kā arī šim nekustamajam īpašumam funkcionāli piederīgas saimniecības ēkas.

Mājsaimniecība vai mājsaimniecības persona nekvalificējas sociālās palīdzības un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai, ja mājsaimniecības ienākumi un materiālie resursi neatbilst normatīvajos aktos minētajam ienākumu slieksnim un materiālā stāvokļa līmenim.

Ja jūs neapmierina Sociālā dienesta lēmums, tad to var apstrīdēt pašvaldības domē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas