E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22604
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Ja izsolē nopirkts dzīvoklis, kuram ir īrnieki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2021
Jānis

Esmu izsolē nopircis trīsistabu dzīvokli (zemesgrāmatā nav ierakstīti apgrūtinājumi). Izrādās, dzīvoklim ir īrnieki (nav parādnieks), kas tur dzīvo jau vairākus gadus. Īres maksa ir tikai 50 eiro mēnesī. Skatoties Īres likuma 8. pantu, saprotu, ka man tas diemžēl tagad ir saistošs, uz to man norādīja gudrie īrnieki. Bet īres likuma 13. pants noteic, ka varu mainīt īres maksu, 6 mēnešus iepriekš brīdinot īrniekus, bet jānorāda īres maksas paaugstināšanas iemesls. Vai var brīdināt ar vienkārši brīvā formā uzrakstītu lapu? Apskatoties, ka lētākā trīsistabu dzīvokļa īres cena ir 200 eiro Rīgā, bet līdzīga tipa dzīvokļiem vispār 240–320 eiro. Vai to var norādīt kā pamatojumu īres cenas paaugstināšanai? Domāju arī īri paaugstināt uz 240 eiro vai vismaz 200 eiro, kas ir minimālā pieejamā īres cena Rīgā. Vai arī tas nebūs pietiekams iemesls? Jo īres likuma 11. pants norāda, ka jābūt arī peļņai, bet, izīrējot arī dzīvokli par 200 eiro, es izsoles samaksāto naudu dabūšu atpakaļ tikai pēc 15 gadiem un tad tikai diemžēl varēšu sākt pelnīt.

A
atbild:
04. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pants nosaka: ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, tad jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Tas nozīmē, ka ir svarīgi, kādi šajā līgumā ir paredzēti īres maksas paaugstināšanas gadījumi, vai par to līgumā ir panākta vienošanās.

Likuma 13. pants “Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas noteikumi” jūsu gadījumā attiecas uz iepriekš noslēgto līgumu starp izīrētāju un īrnieku, ja līgumā nav noteikta īres maksas celšanas kārtība. Tad ir spēkā pants, ka izīrētājs vismaz sešus mēnešus iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par maksas paaugstināšanu, ja vien īres līgumā nav noteikts citādi. Brīdinājumā norādāms īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Ir ļoti svarīgi, uz cik ilgu laiku ir noslēgts iepriekšējais īres līgums. Varat piedāvāt īrniekiem pārslēgt līgumu, ja viņi piekrīt jauniem nosacījumiem, t. i., īrēt dzīvokli par jūsu noteikto maksu. Nezinot konkrētus īres līguma nosacījumus, grūti sniegt detalizētu atbildi.

Patlaban Saeimā gatavojas pieņemt jauno Dzīvojamo telpu īres likumu, kas noteiks, ka visi īres līgumi piecu gadu laikā pēc likuma stāšanās spēkā, kas plānota 2021. gada 1. maijā, būs jāieraksta zemesgrāmatā.

Likumprojekta pārejas noteikumi nosaka: ja pēc šā likuma spēkā stāšanās dzīvojamajai telpai, par kuras lietošanu līdz 2021. gada 30. aprīlim ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, mainās īpašnieks, dzīvojamās telpas ieguvējam šis līgums ir saistošs līdz 2026. gada 31. decembrim, bet, ja noslēgtā dzīvojamās telpas īres līguma termiņš beidzas laikā līdz 2026. gada 31. decembrim, – līdz līgumā noteiktā termiņa beigām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas