E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22386
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā šķirt laulību ar personu, kas atrodas ieslodzījuma vietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Mārīte

Kādi dokumenti vajadzīgi, lai tiesā šķirtu laulību ar vīru, kurš atrodas ieslodzījumā?

A
atbild:
25. martā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 233. pantu lietas par laulības neesamību vai šķiršanu tiesa izskata prasības kārtībā pēc vispārējiem noteikumiem, ievērojot šajā nodaļā paredzētos izņēmumus. Un saskaņā ar Civillikuma 70. panta pirmo daļu tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu.

Lai uzsāktu laulības šķiršanas procesu tiesā, ir jāsagatavo un tiesai jāiesniedz prasības pieteikums par laulības šķiršanu.

Prasības pieteikumam jāatbilst Civilprocesa likuma 128. pantā ietvertajām prasībām.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 235.1 pantu prasības pieteikumā papildus šā likuma 128. pantā noteiktajam norāda:

1) no kura laika puses dzīvo šķirti;

2) vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;

3) vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

Prasības pieteikumam par laulības šķiršanu ir jāpievieno dokumentu noraksti, kopijas vai izraksti atbilstoši prasības pieteikumā ietvertajiem lūgumiem.

Piemēram, ja prasītājs lūdz tiesu šķirt laulību, ir jāpievieno laulības apliecības kopija, kas apliecina laulības faktu. Ja lūdz tiesu sadalīt laulības laikā iegādāto īpašumu, tad prasības pieteikumam jāpievieno dokuments, kas apliecina īpašuma tiesības (piemēram, zemesgrāmatu apliecību), prasītāja piedalīšanos īpašuma iegādē (piemēram, hipotekārā kredīta līguma kopiju, no kuras izriet, ka īpašumu prasītājs un atbildētājs ir iegādājušies, saņemot aizdevumu no bankas kā divi solidārie aizņēmēji un maksājumu uzdevumu kopijas, kas apliecina, ka prasītājs ir veicis maksājumus saskaņā ar līguma maksājumu grafiku).

Šķirot laulību ar personu, kura izcieš brīvības atņemšanas sodu, prasības pieteikumam jāpievieno attiecīgu faktu apliecinoša izziņa no Ieslodzījuma vietu pārvaldes.

Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ir maksājama valsts nodeva 145 eiro, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 15 eiro (atbilstoši Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 2. punktam).

Tātad, ja laulātais ir notiesāts uz laiku, ne mazāku par trim gadiem, uz to ir jānorāda prasības pieteikumā, pamatojot iemaksātās valsts nodevas apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas