E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22357
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Vai var saņemt pakalpojumus Latvijā, ja dzīvesvieta deklarēta ārzemēs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Linda

Labdien! Esmu pārcēlusies uz ārzemēm, un, cik saprotu, man ir jādeklarē dzīvesvieta šeit, ko arī darīšu, taču vēlos uzzināt, vai tas, ka deklarētā dzīvesvieta ir ārzemēs, kaut kā ierobežo pakalpojumu saņemšanu Latvijā. Latvijā pamatā neatrodos, bet regulāri ciemojos. Tiek saglabāts, piemēram, bankas konts, telefona numurs, operators, Latvijā reģistrēts auto, arī pie ģimenes ārsta regulāri dodos, kad esmu dzimtenē, utt. Esmu noskaidrojusi, ka ir iespējams pievienot arī otru adresi Latvijā, taču šajā gadījumā tas nav iespējams, jo nav ne īpašuma, ne īres tiesību, ne arī kāda cita pamata, lai noformētu vēl vienu adresi arī Latvijā. Vai, Latvijā saņemot pakalpojumus, kuriem nepieciešams pievienot deklarēto adresi, varēšu norādīt adresi ārzemēs un pakalpojumi netiks ierobežoti? Paldies par atbildi!

A
atbild:
16. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Madara Puķe, sabiedrisko attiecību vadītāja

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe informē: “Dzīvesvietas deklarēšanas likums attiecas uz personām, kuru dzīvesvieta ir Latvijas Republikā. Ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, persona par to paziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei Iedzīvotāju reģistra likumā (no 2021. gada 28. jūnija Fizisko personu reģistra likumā) noteiktajā kārtībā. Vairāk informācijas par dzīvesvietas paziņošanu ārvalstī var atrast PMLP mājaslapā: https://www.pmlp.gov.lv/lv/iesniegums-par-dzivesvietas-adresi-arvalstis

20201. gada 1. jūlijā stāsies spēkā grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā. Minētie grozījumi paredz, ka personai, kurai ir norādīta dzīvesvieta ārvalstī, būs tiesības norādīt ziņas par vienu papildu adresi Latvijā vai ārvalstī.

Lai noskaidrotu, vai ir tiesības saglabāt vai saņemt kādu pakalpojumu Latvijā, ja persona kā savu dzīvesvietas adresi norādījusi adresi ārvalstī, personai ir jāvēršas attiecīgajā pakalpojuma sniedzēja iestādē.”

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma grozījumu (par papildu adreses reģistrēšanu) anotācijā norādīts, ka ar grozījumiem likumā ietvertais regulējums nemaina pakalpojumu saņemšanas kārtību, kā arī dokumentu paziņošanas kārtību.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma grozījumu anotācijā ir atsauce uz Diasporas likuma anotācijā norādīto: lai atvieglotu sagatavošanās pasākumus, kas saistīti ar vēlmi atgriezties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, diasporas pārstāvjiem būtu jādod iespēja papildus dzīvesvietas adresei ārvalstīs norādīt vienu papildu adresi Latvijā, kas atsevišķu pakalpojumu saņemšanā tiktu uzskatīta par līdzvērtīgu deklarētajai dzīvesvietas adresei Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē. Tādējādi minētais ļautu personām laikus reģistrēties pirmsskolā vai vispārizglītojošā skolā, [..] līdz ar to tiktu nodrošināta izglītības iegūšana un labvēlīgi apstākļi, atgriežoties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas