E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22182
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pirmpirkuma tiesības nevar atcelt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
vadims

Labdien! Esam iegādājušies dvīņu mājas sekciju, pirkuma līgumā ir punkts par to, ka katrs var izmantot pirmpirkuma tiesības. Mēs rakstīsim jaunu lietošanas līgumu. Vai varēsim tajā iekļaut punktu, ka kopīpašnieki atsakās no pirmpirkuma tiesībām? Zeme ir kā domājamā daļa, un ēka nav sadalīta atsevišķos īpašumos.

A
atbild:
19. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā, ka jūsu nekustamais īpašums ir kopīpašums, kopīpašnieku rīcību ar šādu īpašumu regulē Civillikuma piektajā apakšnodaļā noteiktie “Īpašuma aprobežojumi”. Tātad Civillikumā ir noteikti īpašuma aprobežojumi, kuri ir jāievēro kopīpašniekiem un kurus nedrīkst atcelt.

Jāvērš uzmanība, ka tiesību normu regulējums, atsavinot nekustamā īpašuma domājamās daļas, paredz ne tik daudz pārējo kopīpašnieku piekrišanu šādam darījumam, cik šo kopīpašnieku tiesību iegādāties atsavināmās kopīpašuma domājamās daļas vai arī no tā atteikties. 

Civillikuma 1067. pants noteic, ka īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Civillikuma 1073. pants paredz: ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesība (Civillikuma 2060. p. otrā daļa un 2062. p.), bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesību nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ: izpirkuma tiesība (1381. p. un turpmākie panti).

Tātad šī pirmpirkuma tiesību likumā nostiprinātā kārtība ir jāievēro. Līdz ar to līguma punkts, kas automātiski izslēdz šādu tiesību, ir pretrunā Civillikumā noteiktajam, un šāds līguma punkts nav tiesisks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas