E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22170
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Piedziņas vēršana uz ieķīlātu dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2021
Natalija

Labdien! Mans dzīvoklis ir ieķīlāts bankā. Sanāk, ka banka ir īpašnieks, bet es turētājs. Ir parādi, kurus drīz sāks piedzīt tiesu izpildītājs. Vai viņš var vērst piedziņu uz ieķīlāto dzīvokli? Kā pareizi būtu jārīkojas, lai vienotos par atmaksu pa daļām? Paldies!

A
atbild:
14. janvārī, 2021

Jā, tiesu izpildītājs šādā situācijā var vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu, jo zemesgrāmatā kā īpašniece esat reģistrēta jūs.

Konkrētajā situācijā, ja dzīvoklis tiek pārdots izsolē, atgūtie naudas līdzekļi tiek sadalīti saskaņā ar Civilprocesa likuma 628. panta normām: (1) No naudas, kas saņemta par pārdoto ar ķīlu apgrūtinātu nekustamo īpašumu, vispirms sedzami sprieduma izpildes izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pārdošanu, pēc tam apmierināmi prasījumi šādā secībā:

1) to darbinieku prasījumi par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma uzturēšanu, un ar viņu darba algām saistītie sociālās apdrošināšanas maksājumi;

2) prasījumi par nodokļu maksājumiem, kas maksājami par šo nekustamo īpašumu;

3) zemesgrāmatā ierakstītās reālnastas, kurām pienācis samaksas termiņš;

4) ar šā nekustamā īpašuma ķīlu nodrošinātie prasījumi pēc to pirmtiesības;

5) pārējie prasījumi šajā likumā noteiktajā secībā.

(2) Apmierinot hipotekāros prasījumus pēc to pirmtiesības, vienlaikus apmierināmi arī to blakus prasījumi – procenti par pēdējiem trim gadiem līdz izsoles noslēguma dienai, piespriestie tiesas izdevumi un ar lietas vešanu saistītie izdevumi, nepārsniedzot zemesgrāmatā ierakstītās hipotēkas summu. Atlikušajā ar nekustamā īpašuma ķīlu (hipotēku) nenodrošinātajā daļā prasījums apmierināms šā likuma 622. pantā noteiktajā kārtībā.

(21) Ja hipotekārais kreditors nav pievienojies piedziņai (621. panta piektā daļa), nauda zemesgrāmatā norādītās hipotēkas summas apmērā vai hipotekārā kreditora paziņojumā norādītajā apmērā, ja tāds saņemts (600. panta ceturtā daļa), ņemot vērā attiecīgā hipotekārā prasījuma pirmtiesību, ieskaitāma tā tiesu izpildītāja depozīta kontā, kurš rīkoja izsoli, un uzglabājama līdz izpildu dokumentu saņemšanai.

(3) Ja izsolē ir pārdots nekustamais īpašums, attiecībā uz kuru zemesgrāmatā ierakstīta ķīlas tiesības atzīme, nauda prasījuma apmērā atbilstoši prasījuma prioritātei ieskaitāma tiesu izpildītāja depozīta kontā un uzglabājama līdz nodrošinātās prasības izskatīšanai tiesā.

Jums var ieteikt vērsties piedzinēja (kreditora vai kreditoriem) un mēģināt vienoties par pakāpenisku parādu apmaksu pa daļām, lai netiktu rīkota izsole. Ja piedzinējs vai piedzinēji tam piekritīs, tiesu izpildītājam tiks nosūtīts pieteikums saskaņā ar Civilprocesa likuma 559. panta normām un tiesu izpildītājam būs objektīvs pamatojums atlikt izpildu darbības un izsoli nerīkot.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas