E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22145
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Paternitāte un tās noteikšanas termiņš

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Santa

Labdien! Vēlējos noskaidrot vienu jautājumu tieši tiesiskā ziņā. Sieviete aizgāja no vīrieša, būdama 3 mēnešus stāvoklī, bija, tā teikt, civilsieva, nevis likumīgā. Piedzima bērns, vīrieša vārds nav ierakstīts dzimšanas apliecībā, un sieviete arī teica, ka nevēlas ierakstīt šo vīrieti nevienā papīrā, kas ir saistīts ar bērnu, bet apgalvo, ka bērns ir no šī paša vīrieša, kuram pašlaik nav nekāda likumīga un paternitātes pierādoša fakta, ka šis bērns būtu viņa. Bet visu laiku šī sieviete prasa naudu jeb uzturlīdzekļus, kurus, protams, vīrietis nemaksā, jo nav nekāda pamata pašlaik maksāt, un šī sieviete ir minējusi, ka bērnam ir tēvs, kurš audzina viņu. Vai tad, ja šī sieviete ietu uz tiesu, viņa varētu pieprasīt paternitātes testu un uzturlīdzekļus, ja bērnam jau ir 2 gadi un ja sieviete ir minējusi, ka dokumentos, kas saistīti ar bērnu, šis vīrietis netiks ierakstīts? Ko jūs ieteiktu no likumīgās puses darīt? Paldies!

A
atbild:
28. janvārī, 2021
Marika Mure
juriste

Paternitātes noteikšanu likums neierobežo ar termiņu. To līdz bērna 18 gadu sasniegšanai var pieprasīt bērna māte tiesas ceļā, kā arī pats bērns līdz ar pilngadības iestāšanos.

Kamēr vīrietis nav atzīts par bērna tēvu, viņam nav pienākuma arī veikt uzturlīdzekļu maksājumus. Savukārt uzturlīdzekļu maksājumu veikšana bērnam, kurš nav atzīts par izcēlušos no konkrētā vīrieša, var tikt iztulkots kā paternitātes faktu apliecinošs apstāklis. Minēto pamato Civillikuma 157. panta otrā daļa, kas noteic, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu. Tas nozīmē, ka paternitātes noteikšanai DNS tests nav vienīgais līdzeklis.

Konkrētajā gadījumā nevar būt situācija, kurā tiesa noteiktu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus, nenosakot paternitāti. Ja tiesa noteiktu paternitāti, tad vīrietim būtu visas tiesības, neraugoties uz bērna mātes iebildumiem, pamatojoties uz tiesas spriedumu, vērsties dzimtsarakstu nodaļā, lūdzot bērna dzimšanas apliecībā izdarīt ierakstu par bērna tēvu.

Sīkāk par konkrēto tēmu varat lasīt šajā skaidrojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas