E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21983
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Fotogrāfijas ir ar likumu aizsargājams autora darbs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Elina

Labdien! Ir šāda problēma. Netika parakstīts autoratlīdzības līgums starp komercorganizāciju (veikals) un fotogrāfu (nenodarbināta privātpersona). Bildes tika atdotas pasūtītājam, kas šobrīd atsakās maksāt pilnā apmērā un parakstīt autoratlīdzības līgumu. Visas bildes ir ielādētas interneta veikalā un tiek izmantotas komercdarbībai, bilžu skaits ir ap 10 000, iespējams, ne visas tiek izmantotas, bet lielākā daļa ir publicēta. Visi bilžu oriģināli ir pie fotogrāfa, bet to apstrādātās minikopijas JPG formātā tika aizsūtītas pasūtītājam. Vai ir iespējams tagad pieprasīt autoratlīdzību? Vai ir iespējams aizliegt bilžu izmantošanu komercdarbībā? Vai ir kāds cits veids, kā var risināt šo problēmu?

A
atbild:
22. decembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Fotogrāfijas autoram atbilstoši Autoratlīdzības likumam ir tiesības saņemt un pieprasīt autoratlīdzību, jo fotogrāfija ir autortiesību objekts un ir aizsargājams darbs (skatīt likuma 4. panta 9. punktu) neatkarīgi no tā, vai ir noslēgts autoratlīdzības līgums. Likumā noteiktie autortiesību objekti ir aizsargājami darbi ar likumu.

Fotogrāfijas izmantošana komerciāliem nolūkiem bez autora piekrišanas ir autortiesību pārkāpums. Likums darba autoram sniedz vairākas tiesības, tai skaitā aizliegt vai atļaut sava darba izmantošanu, tiesības tikt atzītam par autoru, kā arī aizliegt jebkādi pārveidot savu darbu, ja tas tiek izplatīts (skatīt likuma 14. pantu). Atbilstoši likuma 15. panta ceturtajai daļai un 69. pantam autoram ir tiesības aizliegt fotogrāfiju izmantošanu komercdarbībā.

Savukārt Autortiesību likuma 69.1 pants nosaka: ja personas vainas dēļ notikusi autortiesību vai blakustiesību objektu prettiesiska izmantošana, autortiesību vai blakustiesību subjekti ir tiesīgi prasīt radītā zaudējuma un morālā kaitējuma atlīdzību. Zaudējumu atlīdzības un morālā kaitējuma apmērs nosakāms saskaņā ar Civillikumu. Nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru, var ņemt vērā arī tās personas negodīgi gūto peļņu, kura prettiesiski izmantojusi autortiesību vai blakustiesību objektu.

Tātad autoram ir tiesības vērsties pie komersanta un prasīt kompensāciju. Sākumā, protams, vienmēr starp pusēm ir iespējams dialogs un konstruktīvas sarunas. Ja komersants nepiekrīt kompensācijas noteikumiem, autoram ir tiesības vērsties tiesā pret šo komersantu.

Likumā ir minēti vairāki izņēmumi, kad darbu var izplatīt bez tā autora piekrišanas un arī atlīdzības, un viens no tiem ir tādā gadījumā, ja tiek izmantots publiski pieejams vai izstādīts darbs. Tomēr internets Autortiesību likuma izpratnē nebūs publiska vieta. Šī piebilde likuma 25. pantā par publiski izstādītu darbu izmantošanu attiecas tikai uz parkos un uz ielas izstādītiem arhitektūras un skulpturālajiem darbiem, nevis uz fotogrāfijām internetā.

Jāpiebilst, ka autortiesību un blakustiesību subjekti, sniedzot tiesā prasību par autortiesību pārkāpšanu, ir atbrīvoti no valsts nodevas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas