E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Rezidenta un nerezidenta nodokļu maksāšanas pienākumi atšķiras

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Alise

Labdien! Esmu Latvijas pilsone, dzīvoju ārzemēs jau 6 gadus. Septembrī esmu piereģistrējusi nerezidenta statusu VID EDS, pievienoju visus dokumentus un saņēmu atbildi, kurā tika secināts, ka “par personas vitālo interešu centru ir uzskatāma Rumānija, līdz ar to, pamatojoties uz iesniegumu līdz 2015. gada 24. maijam, tiek uzskatīta par Latvijas nodokļu rezidentu”. Vakar saņemu vēstuli EDS: saskaņā ar iedzīvotāju ienākumu nodokļu likumu man ir jānomaksā nodoklis par darbu Rumānijā (2018. un 2019. gadu). Vai tā ir kļūda, vai arī tika piemēroti grozījumi likumā? Paldies!

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Rumānija ir Eiropas Savienības dalībvalsts kopš 2007. gada 1. janvāra.

Lai arī likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka to, ka iedzīvotāju ienākuma nodokli fiziskajām personām – iekšzemes nodokļu maksātājiem (rezidentiem) – ir jāmaksā gan par Latvijā, gan par ārvalstīs gūtajiem ienākumiem, ir paredzēti arī izņēmumi.

Proti, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek Latvijas rezidenta ārvalstīs gūtos algota darba ienākumus, ja vienlaikus izpildīti šādi nosacījumi:

  • algota darba ienākumi gūti par darba pienākumu veikšanu citā ES dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu;
  • gūtie algota darba ienākumi attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli vai tam analoģisku nodokli;
  • maksātājs nav personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam – Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā.

Nodokļa atbrīvojumu nepiemēro ienākumiem, ko fiziskā persona gūst:

  • strādājot uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa;
  • kā personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam – Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā;
  • ārpus darba tiesiskajām attiecībām, piemēram, pensijai, autoratlīdzībai, ienākumam no dividendēm u.c.

Nerezidenta ar nodokli apliekamo ienākumi ir no algota darba, ieskaitot darbu, kas veikts darba devēja –rezidenta – labā ārpus Latvijas; no profesionālās darbības, kas veikta rezidentu vai pastāvīgo pārstāvniecību labā Latvijā vai ārpus tās; pensijas, kas izmaksātas saskaņā ar Latvijas likumiem u. c.

Nerezidenta ar nodokli apliekamie ienākumi ir uzskaitīti likuma ”Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta trešajā daļā.

Jūs esat EDS lietotājs, un, ja ir jautājumi par VID lēmumiem nodokļu piemērošanā jūsu konkrētajā situācijā, tos varat noskaidrot EDS, izmantojot sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas