E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21805
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Vai nepieciešama atļauja, lai tirgotu preces no Ķīnas vai Krievijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
Inta

Labdien! Vai Latvijā ir iespējams tirgot preces – apģērbus, aksesuārus, nagu kopšanas preces (vīles, salvetes u. c) –, kuras es kā pārdevējs esmu ieguvis no Krievijas vai Ķīnas? Kā norisinās šo preču realizēšana Latvijas tirgū? Vai nepieciešama kāda atļauja vai preču reģistrācija?

A
atbild:
09. decembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Jums vispirms Uzņēmumu reģistrā ir jāreģistrē uzņēmējdarbības forma. Pēc tam jums jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam, ja jūsu darbība atbilst vienam no šiem nosacījumiem:

  • tiek veikti trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no viena darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma – personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu, piemēram, mēbeļu, apģērba un citu, – pārdošanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Plašāka informācija par to, kā reģistrēt savu saimniecisko darbību, kādas ir jūsu tiesības un pienākumi šajā statusā, pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Pirmie soļi saimnieciskās darbības uzsākšanai”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

VID skaidro: lai varētu brīvi rīkoties ar precēm, kas ievestas no Krievijas vai Ķīnas, tām ir jābūt izlaistām brīvā apgrozībā Eiropas Savienībā. Tas nozīmē, ka precēm, tās Latvijā ievedot vai saņemot sūtījumā no Krievijas vai Ķīnas, ir jāpiemēro muitas procedūra – laišana brīvā apgrozībā –, noformējot importa muitas deklarāciju un samaksājot par preču importu maksājamos nodokļus jeb muitas maksājumus.

Importējot preces no trešajām valstīm un laižot tās brīvā apgrozībā, Latvijā maksājams ievedmuitas nodoklis, piemērojot Eiropas Savienībā vienoti noteiktās muitas nodokļa likmes jeb kopējo muitas tarifu, un pievienotās vērtības nodoklis. Par akcīzes precēm papildus jāmaksā arī akcīzes nodoklis.

Muitas formalitāšu kārtošana Latvijā notiek tikai elektroniski, muitas deklarāciju elektroniski iesniedzot elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS).

Vairāk par preču deklarēšanu un muitas procedūras – laišana brīvā apgrozībā – piemērošanu var uzzināt VID mājaslapas sadaļā “Preču deklarēšana”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas