E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21795
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja uzturlīdzekļi ir pārmaksāti, tad starpība jāatmaksā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
liene

Labdien! Vai, beidzoties tiesai par uzturlīdzekļiem (tiesa ilga gadu), ir jāatmaksā uzturlīdzekļu starpība, ja tiesa piesprieda par 50 eiro vairāk? Tiesas dokumentos (lēmumā) konkrēta summa netika nosaukta. Vai tas varētu nozīmēt, ka nav jāatmaksā starpība?

A
atbild:
08. decembrī, 2020

No jūsu situācijas izklāsta nav pilnībā skaidrs, vai tomēr tiesa ir noteikusi konkrētu uzturlīdzekļu summu (un kāda summa tiek maksāta) vai arī tiesa kļūdas dēļ ir piespriedusi lielāku summu, nekā tika lūgts.

Saskaņā ar 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” uzturlīdzekļi bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 25% no minimālās mēneša algas, savukārt bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam to apmērs ir 30% no minimālās mēneša algas.

Ja tiesa ir noteikusi lielāku summu, nekā tika lūgts prasības pieteikumā, un pastāv iespēja, ka tiesa ir kļūdījusies, tad nepieciešams vērsties tiesā, kas minēto lēmumu ir pieņēmusi. Jums jāsazinās ar tā tiesneša, kas šo lēmumu pieņēmis, palīgu.

Civilprocesa likuma 200. pants noteic, ka tiesa pēc savas iniciatīvas vai lietas dalībnieka pieteikuma spriedumā var labot pārrakstīšanās un matemātiskā aprēķina kļūdas. Jautājumu par kļūdu labošanu izskata rakstveida procesā. Par minētā jautājuma izskatīšanu rakstveida procesā iepriekš paziņo lietas dalībniekiem. Ja pieteikumu iesniedzis lietas dalībnieks, vienlaikus ar paziņojuma nosūtīšanu tiesa nosūta lietas dalībniekiem pieteikumu par pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdu labošanu spriedumā.

Pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdas spriedumā izlabo ar tiesas lēmumu, kura norakstu nosūta lietas dalībniekiem triju dienu laikā pēc tā pieņemšanas.

Par lēmumu izdarīt kļūdas labojumu spriedumā lietas dalībnieks var iesniegt blakussūdzību.

Ja tiesas lēmumā tika pieļauta kļūda, tad pārmaksātā starpība ir jāatmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas