E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21255
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā panākt zaudējumu atlīdzināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Daira

Labdien! Man ir jautājums par meža un lauksaimniecības zemes izpostīšanu. Respektīvi, lūdzu jūsu palīdzību, lai saprastu, kur un pie kā vērsties, jo ir izpostīta mana meža un lauksaimniecības zeme. Komunikācija ar uzņēmumu, kas veica mežizstrādes darbus, reāli nav iespējama, jo vienīgais, kas tiek darīts, ir solīts, ka tas tiks izdarīts, bet nekādas darbības nenotiek, līdz ar to šobrīd mans īpašums ir izpostīts un neviens nav atbildīgs. Mans mežs atrodas ceļa malā, kur blakus 2019. gada decembrī tika izcirsts mežs. Pa manu īpašumu tika veikti izvešanas darbi, kas izpostīja gan piebraucamo ceļu, gan mežu, un piedevām šim visam izvešanas tehnika tika glabāta uz mūsu lauksaimniecības zemes. Uzņēmuma kontaktpersona sola kaut ko darīt jau no janvāra. Aizsūtīju e-pasta vēstuli uzņēmuma vadībai, ka nekas nenotiek un būšu spiesta vērsties Valsts policijā par tīšu nekustamā īpašuma bojāšanu. Uz tikšanos ieradās uzņēmuma vadītājs, solīja atkal, ka viss tiks izdarīts tuvākajā laikā. Tikšanās notika 29.08.2020., kuras laikā lūdzām atsūtīt apsekošanas aktu, darba izpildes termiņus un sakārtot mežu, krautuves vietu un sadragāto lauksaimniecības zemi, un piebraucamos ceļus, kā arī sastādīt kokus no valdošās sugas, jo tie tika iznīcināti, braucot ar tehniku pa mežu. Šodien ir 01.10.2020., nekas nav izdarīts. Lūdzu, palīdziet saprast, pie kā un kur vērsties, lai šo uzņēmumu sauktu pie atbildības, jo ir nodarīts būtisks kaitējums manam nekustamajam īpašumam. Ļoti gaidīšu atbildes un palīdzību.

A
atbild:
08. oktobrī, 2020

Šajā situācijā ir būtiski noskaidrot, vai attiecīgais mežizstrādes uzņēmums izmantoja jūsu zemi saskaņā ar pušu vienošanos (līgums vai cita veida vienošanās) vai prettiesiski, t. i., bez zemes īpašnieka atļaujas. Ja attiecīgā situācija ir radusies uz līguma pamata (Civillikuma 1511. panta izpratnē), tad zaudējumu atlīdzība ir pieprasāma civiltiesiskā kārtībā (Civillikuma 1587. pants un 1779. pants). Šādā gadījumā jums ar oficiālu pretenziju jāvēršas pret mežistrādes uzņēmumu, dodot tam iespēju novērst nodarīto (nosakot saprātīgu termiņu), un, ja nodarījums nav novērsts vai zaudējumi nav atlīdzināti, jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu.

Savukārt, ja šīs darbības nebija saskaņotas ar zemes īpašnieku un lietā ir konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes Krimināllikuma 108., 109. vai 185. panta izpratnē, tad jums jāvēršas tiesībaizsardzības institūcijās ar iesniegumu par kriminālprocesa ierosināšanu pret mežistrādes uzņēmumu. Būtiska kaitējuma jēdziens ir noteikts likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 23. pantā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas