E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20931
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja uzturlīdzekļus nemaksā, jāceļ prasība tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Evita

Labdien! Īss situācijas apraksts: ar vīru esam šķīrušies nu jau vairāk nekā gadu. Lai šķiršanās process noritētu ātri un mierīgi, tobrīd tika sastādīta vienošanās par to, ka viens no mūsu trijiem bērniem dzīvo pie tēva, bet pārējie divi pie mātes. Rezultātā sanāk (pēc vienošanās dokumentā minētā), ka tēvam būtu mātei ik mēnesi jāpārskaita minimālie uzturlīdzekļi 129 EUR apmērā. Realitāte gan ir cita: visi trīs bērni pamatā dzīvo pie mātes, un māte nodrošina ikdienas aprūpi, tēvs vēl nevienu reizi kopš oficiālā šķiršanās datuma nav ieskaitījis mātes kontā iepriekšminēto summu, bērni ir deklarēti pie tēva (jo māte dzīvo īrētā dzīvoklī, savukārt tēvs savā dzīvoklī). Šī vienošanās, kas tika parakstīta šķiršanās procesā, nav notariāli apstiprināts akts. Kā būtu pareizi šo lietu sakārtot, lai māte saņemtu atbilstošus uzturlīdzekļus, kaut vai precīzi skaitot un aprēķinot tos pa nodzīvotajām dienām pie mātes un pie tēva? Vienīgie maksājumi, kas tiek saņemti no tēva, ir uz pusēm dalītie izdevumi par apģērbu, pulciņiem, nometnēm, kas arī tika atrunāts vienošanās dokumentā.

A
atbild:
01. septembrī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ir strīds par uzturlīdzekļiem, tas, visticamāk, būs jārisina tiesā, sniedzot prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu visu trīs bērnu uzturam. Neatkarīgi no bērnu deklarētās dzīvesvietas uzturlīdzekļi ir jānodod tam no vecākiem, kurš faktiski īsteno bērnu ikdienas aprūpi.

Ņemot vērā, ka starp vecākiem ir noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, tas nekas, ka tā nav noslēgta kā notariāls akts, tik un tā ir izveidojies arī uzturlīdzekļu parāds, uz kā pamata tiesā var uzsākt arī uzturlīdzekļu parāda piedziņu (plašāk: “Parāda piedziņa, ja netiek pildīta vienošanās par uzturlīdzekļiem).

Situācijas apraksts vedina domāt, ka starp vecākiem, iespējams, varētu būt strīds arī par bērnu aizgādību un dzīvesvietu (tas vienkārši šobrīd netiek risināts). Situācija nav no vienkāršajām, tāpēc aicinām konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos zvērinātu advokātu.

Katrā ziņā vispirms būtu vērts izrunāt šo jautājumu arī ar pašu bērnu tēvu, informējot, ka esat gatava uzsākt savu un kopīgo bērnu tiesību aizstāvību tiesā, ja viņš nepildīs savas saistības. Iespējams, risinājumu varat panākt netiesājoties, bet izmantojot mediācijas pakalpojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas