E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20788
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kuram jānomaina elektroapgādes sadalne

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Mārīte

Labdien! Nopirku lauku īpašumu, pie manas dzīvojamās mājas ir piestiprināts elektrības skapis, kura ārējais nolietojums liecina par vismaz 30 gadiem. Cik drošs ir šāda skapja piestiprinājums pie ēkas, un vai normatīvie akti nosaka pienākumu “Sadales tīklam” pašam to pārvietot?

A
atbild:
25. augustā, 2020
AS "Sadales tīkls"
Tatjana Smirnova, preses sekretāre

Ņemot vērā, ka lasītājs nav norādījis īpašuma adresi, AS “Sadales tīkls” nav iespējas pārbaudīt, kāda elektroapgādes būve atrodas viņa īpašumā un vai tā ir AS “Sadales tīkls” vai klienta piederības robežā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” elektroietaišu apkalpošanu un uzturēšanu līdz piederības robežai nodrošina sistēmas operators, bet aiz piederības robežas – lietotājs.

Elektrotīkls ir būvēts pakāpeniski dažādos laika periodos, kad ir bijušas dažādas pieejas elektroiekārtu būvniecībā un piederības robežu noteikšanā. Tādēļ elektroapgādes infrastruktūra var atrasties dažādās vietās, piemēram, klienta īpašumā, pie ēkas sienas, pagrabos, telpās un citviet, jo to izbūve veikta saskaņā ar izbūves laikā spēkā esošajām tehniskajām un drošības prasībām.

Ja klienta pieminētā elektroapgādes sadalne ir izbūvēta vairāk nekā pirms trīsdesmit gadiem, tad ir ļoti liela varbūtība, ka tas ir klienta īpašums, jo tajā laikā elektrotīkla piederības robeža visbiežāk tika noteikta uz pievienojuma gaisvadu līnijas balstā vai uz pievienojuma kabeļu sadalnē. Lai precīzāk novērtētu situāciju, aicinām klientu sazināties ar AS “Sadales tīkls” vai klientu portālā e-st.lv iesniegt brīvas formas iesniegumu par vēlmi pārvietot savā īpašumā esošo elektroapgādes sadalni.

Rūpējoties par elektroietaišu ilgtspējīgu ekspluatāciju un sabiedrības drošību, AS “Sadales tīkls” savā piederībā esošos energoapgādes objektus regulāri pārbauda, kā arī plānveidīgi veic to remontu un rekonstrukciju. Novērtējot elektrotīkla tehnisko stāvokli un drošumu, elektroapgādes infrastruktūru uzņēmums atjauno vidēji reizi 30–50 gados, jo tas ir laiks, cik aptuveni ilgi kalpo elektrotīkla elementi. Tāpat uzņēmums operatīvi novērš infrastruktūras bojājumus, ja tie radušies nelabvēlīgu laika apstākļu, neparedzamu nejaušu notikumu un saimniecisko darbu veicēju rīcības dēļ.

Savukārt, lai pārbaudītu klienta piederībā esošu elektroiekārtu drošību, aicinām vērsties pie sertificētiem speciālistiem, kuru kontaktinformācija pieejama Latvijas Elektriķu brālības mājaslapā www.leb.lv vai Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas mājaslapā www.bleea.lv.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas