E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20774
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai bezdarbnieka pabalsta saņēmējs var saņemt autoratlīdzību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Beatrise

Labdien! Es šobrīd saņemu bezdarbnieka pabalstu, bet ir radusies iespēja vienu mēnesi strādāt kā pašnodarbinātajai (par autoratlīdzību) uz pusslodzi. Vai tādā gadījumā, ja līgums tiek slēgts uz mēnesi un alga par pusslodzi nepārsniedz 430 eiro, es joprojām esmu tiesīga saņemt bezdarbnieka pabalstu?

A
atbild:
10. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Ja runa ir par autoratlīdzību (nevis darba līgumu un darba algu), tad autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātajam, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā un no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā: 32,15%.

Ja autoratlīdzības saņēmējam nav pienākuma veikt iemaksas vispārējā kārtībā (ienākumi ir mazāki par 430 eiro mēnesī), maksājot 32,15% likmi, tad saņemtā autoratlīdzība neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Lai saglabātu tiesības uz pabalstu, ir jāsaglabā bezdarbnieka statuss. Lai nezaudētu statusu, jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā noteiktie pienākumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas