E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20716
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Rokasnaudas līguma slēgšana bez kopīpašnieka ziņas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Ilona

Vai viens kopīpašnieks var noslēgt rokasnaudas līgumu ar trešo personu, neinformējot par šādu rīcību otru kopīpašnieku?

A
atbild:
22. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Likums neaizliedz jums noslēgt rokasnaudas līgumu ar trešo personu, neinformējot par to otru kopīpašnieku. Šajā gadījumā jums būtu jāpadomā par rokasnaudas līguma sekām, kādas varētu iestāties, jo saskaņā ar Civillikumā noteikto (Civillikuma 1073. pants) jums kā kopīpašniekam, pārdodot savas domājamās daļas no kopīpašuma, ir jānodrošina pirmpirkuma tiesības pārējiem kopīpašniekiem.

Civillikuma 1725. pantā ir noteikts: “Ar rokasnaudu jāsaprot tas, ko, līgumu noslēdzot, viena puse dod otrai ne vien par galīgi noslēgta līguma pierādījumu, bet līdz ar to arī par tā izpildījuma nodrošinājumu.”

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 1730. pantā noteikto, ja līgumu neizpilda vai nu tādēļ, ka tas, pusēm savstarpēji labprātīgi vienojoties, atcelts, vai tādēļ, ka tā izpildīšana kļuvusi neiespējama bez rokasnaudas devēja vainas, tad rokasnauda jādod pēdējam atpakaļ.

Ja līgumu neizpilda aiz viena līdzēja vainas, tad, ja vainīgs rokasnaudas saņēmējs, viņam tā jāatdod tās devējam divkāršā apmērā; bet, ja neizpildīšanā vainīgs rokasnaudas devējs, tad viņš zaudē tiesību prasīt to atpakaļ. Turklāt vainīgajam jāatlīdzina pretiniekam visi zaudējumi.

Tātad rokasnauda par nenotikušo darījumu būs jāatmaksā. Svarīgs šajā gadījumā būtu rokasnaudas līguma saturs.

Ja rokasnaudas līgumā ir minēts, ka pārdodamajam īpašumam ir kopīpašnieki, tad pārdevēju nevar vainot, ka kāds no tiem ir izmantojis savas pirmpirkuma tiesības. Ja rokasnaudas līgumā par pirmpirkuma tiesībām nekas nav minēts un rokasnaudas devējs nav informēts par šādu risku, tad jautājums var nonākt līdz tiesai, un tikai tiesa var noteikt rokasnaudas saņēmēja vainojamību un līdz ar to arī atmaksājamās rokasnaudas apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas